wtorek, 21 czerwca 2016

VI Festiwal Kuchni Arabskiej i grillowany kurczak po egipsku według D. Henry





Pierwszy letni dzień.
Trochę słoneczny, trochę pochmurny.
Pachnący różami i młodym czosnkiem wyciągniętym niedawno z ziemi.
Kilka niezbyt dojrzałych czereśni zjedzonych prosto z drzewa.
Hamak rozciągnięty pomiędzy drzewami i słodycz poziomek.
Popołudniowe słońce tańczące po ogrodzie ciepłą barwą.
Grillowany kurczak i wspomnienie egipskich wakacji.





Farareej Mashri
Egipski kurczak grillowany
Na podstawie przepisu z książki D. Henry, A change of appetite.


1 kurczak, około 2 kg

marynata
6 ząbków młodego czosnku
sok z 1 cytryny
3 łyżek oliwy
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól

do podania
chlebki pita
gęsty jogurt lub labneh
sałatka tabbouleh


Kurczaka podzielić na części: piersi z kością, skrzydełka, udka, podudzia.

Czosnek drobno posiekać, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny
oraz natką pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą.
Kurczaka wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie kurczaka wyjąć z marynaty (nie wylewać marynaty!)
i grillować przez około 15 minut z każdej strony.
Podczas grillowania smarować kurczaka pozostałą marynatą.

Można również kawałki kurczaka upiec w piekarniku w temperaturze 200stC.
Będzie równie smaczny, choć nie będzie miał charakterystycznego dymnego posmaku.

Podawać z chlebkami pita i gęstym jogurtem lub sałatką tabbouleh.






Kuchnia arabska przepisy



8 komentarzy:

  1. Smacznie i bardzo aromatycznie zaczynacie lato :)
    Samych przyjemności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak wygląda pysznie, choć oczami wyobraźni widzę głównie ten hamak! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś nie tylko oczami wyobraźni uda Ci się go zobaczyć. ;))

      Usuń
  3. Pyszny ten kurczak! Ale mi narobilas smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny, polecam!:)

      Usuń
  4. Prosty a apetyczny smak na lato!

    OdpowiedzUsuń