piątek, 21 października 2011

Pstrąg w sosie z granatów


W książce Kulinarny Kaukaz znalazłam ciekawy przepis na pstrąga w sosie z granatów.
Potrawa na zdjęciu prezentowała się bardzo apetycznie, a połączenie granatów,
ostrej papryczki i kolendry, wydało mi się bardzo pasujące do jesiennej aury.
Jak dla mnie, ilość szafranu w sosie, przytłacza trochę smak granatów
i nie wiem dlaczego czosnek, wymieniony jako jeden ze składników przepisu,
nie został użyty na żadnym etapie gotowania ;)
Następnym razem natrę czosnkiem rybę i dodam stanowczo mniej szafranu.




Pstrąg w sosie z granatów
na podstawie przepisu z książki Kulinarny Kaukaz

1 kg pstrąga
olej
mąka pszenna
8-10 łodyżek szczypiorku
1-2 strąki zielonej ostrej papryki
sól

sos
150 ml soku z granatów
1/2 łyżki mielonych nasion kolendry
1/4 łyżki mielonego szafranu
sól

Aby przygotować sos należy szafran zalać 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać do niego sok z granatów, kolendrę i sól.

Rybę posolić i odstawić na 20-30 minut w temperaturze pokojowej.
Następnie pokroić na porcje, panierować w mące i smażyć na złoty kolor.
Paprykę i szczypior drobno pokroić.

Rybę wyłożyć na talerz i posypać szczypiorem oraz papryką.
Polać sosem i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Ryba musi przejść smakiem sosu.

Podawać z kukurydzianymi plackami lub pszennym pieczywem
i delikatnym białym winem.

3 komentarze:

  1. Pyszności!
    Oryginalny przepis.I koniecznie muszę spróbować.
    Smacznej soboty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten przepis! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, Kamila, mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu.
    Pozdrawiam kolorowo i jesiennie:)

    OdpowiedzUsuń