Dzisiaj krótko, prosto i znów z figami.
Nie mogłam się oprzeć, kiedy zobaczyłam zdjęcia u Małgosi,
której dziękuję za ten przepis i blog, będący dla mnie wielką inspiracją.
przepis z bloga Pieprz czy Wanilia
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
4 świeże figi
gorgonzola
szynka parmeńska
świeży tymianek
Ciasto podzielić na 4 części. Przełożyć na blachę do pieczenia.
Dookoła każdej części zrobić delikatnie nacięcie nożem, tworząc ramkę.
Na środek każdego prostokąta położyć pokruszony ser,
po jednym lub dwa cienkie plasterki szynki parmeńskiej i figi pokrojone w plastry.
Posypać listkami świeżego tymianku.
Piec ok. 20 minut w 180°C aż ciasto się zarumieni.
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudowna! Uwielbiam figi w każdej postaci, w tej wersji wyjątkowo im do twarzy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję! Miło, że Wam się podoba!
OdpowiedzUsuńKonwalie, toż to cuda same! A ja wciąż czekam aż pojawią się u mnie figi...
OdpowiedzUsuńPojawią się na pewno:)
OdpowiedzUsuńthis looks SPECTACULAR!!!!!
OdpowiedzUsuńThanks Ivex!
OdpowiedzUsuń