wtorek, 4 października 2011

Tarta z figami


Dzisiaj krótko, prosto i znów z figami.
Nie mogłam się oprzeć, kiedy zobaczyłam zdjęcia u Małgosi
której dziękuję za ten przepis i blog, będący dla mnie wielką inspiracją.


Tarta z figami
przepis z bloga Pieprz czy Wanilia

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
4 świeże figi
gorgonzola
szynka parmeńska
świeży tymianek

Ciasto podzielić na 4 części. Przełożyć na blachę do pieczenia.
Dookoła każdej części zrobić delikatnie nacięcie nożem, tworząc ramkę.
Na środek każdego prostokąta położyć pokruszony ser,
po jednym lub dwa cienkie plasterki szynki parmeńskiej i figi pokrojone w plastry.
Posypać listkami świeżego tymianku.
Piec ok. 20 minut w 180°C aż ciasto się zarumieni.

7 komentarzy:

  1. Cudowna! Uwielbiam figi w każdej postaci, w tej wersji wyjątkowo im do twarzy!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Miło, że Wam się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Konwalie, toż to cuda same! A ja wciąż czekam aż pojawią się u mnie figi...

    OdpowiedzUsuń
  4. this looks SPECTACULAR!!!!!

    OdpowiedzUsuń