czwartek, 21 listopada 2024

Sezonowo od A do M i brukselka z szałwią i orzechami

 




Pierwsze przymrozki.
Pierwszy śnieg.
Żółte liście hortensji snujące sie po ogrodzie.
Herbata pełna rozgrzewających przypraw.
Przyjemnie ciepłe kocie futra.
Zimne stopy wciąż szukające koca.
Żadnych pilnych spraw.
Listopadowy spokój.









Brukselka z szałwią i orzechami
inspiracja: Jamie Oliver

500 g brukselki
garść orzechów włoskich
8-10 listków szałwii
masło
1-2 łyżki sosu Worcestershire
pieprz
sól

W garnku zagotować wodę.
Brukselkę oczyścić z brzydkich liści, wrzucić do gotującej się wody, posolić i gotować 5 minut.
Odsączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić listki szałwii i smażyć na małym ogniu, aż staną się chrupkie.
Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na tę samą patelnię wrzucić orzechy i szczyptę soli, smażyć, aż orzechy lekko się przyrumienią.
Dodać brukselkę i sos Worcestershire, podgrzewać, aż brukselka będzie gorąca.
Doprawić pieprzem i solą. Dodać więcej sosu lub masła, jeżeli to koniecznie.
Wyłożyć na półmisek, posypać chrupiącymi listkami szałwii i od razu podawać.

Zamiast orzechów można dodać kasztany albo boczek.








Listopad to dobry czas na brukselkę,
dlatego Za Kuchennymi Drzwiami  i w mojej kuchni
powstały brukselkowe kreacje.
Zapraszamy do spróbowania.





1 komentarz:

  1. Jaka piękna kapustka! Danie ciekawe i chrrrupiące. Brukselka nie jedno ma imię. Pyszny to był brukselkowy czas. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń