Teatr czerwieni o wschodzie.Zaparowane okna autobusu.Sznur samochodów.Poirytowane twarze.Blade światło dniarozpływające się złotemw koronach kasztanowców.Kawa przy biurku.
Okruszki ciasta na talerzu...
Czekoladowa babka na zakwasieNa podstawie przepisu ze strony My daily sourdough bread
2 średniej wielkości babkistarter80 g białej mąki pszennej typ 55020 g brązowego cukru25 g aktywnego zakwasu, dokarmionego dzień wcześniej35 g wodyStarter przygotować rano pierwszego dnia.Wymieszać wszystkie składniki, przykryć i odstawić do fermentacji w ciepłym miejscu.Może to potrwać od 4-12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i siły zakwasu.ciasto350 g białej mąki pszennej typ 550110 g mlekastarter (około 160 g)2 jajka (około 100 g)50 g brązowego cukru7 g soli85 g niesolonego miękkiego masłaCiasto wymieszać późnym popołudniem pierwszego dnia.Do miski miksera wlać mleko, dodać starter, cukier, jajka, mąkę i sól.Dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto 3-4 minuty.Następnie dodać połowę masła, zagniatać, aż całe masło zostanie wmieszane do ciasta.Dodać pozostałe masło i zagniatać kolejne 8-10 minut,do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Uformować z ciasta kulę i umieścić je w czystej misce,przykryć i zostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny.Następnie włożyć miskę z ciastem do lodówki na noc.nadzienie czekoladowe130 g roztopionej ciemnej czekolady (użyłam 70%)120 g roztopionego masła10 g kakao10 g cukru pudru50 g grubo posiekanej czekolady lub kawałków czekolady (opcjonalnie)Nadzienie przygotować rano drugiego dnia.Wymieszać stopioną czekoladę, stopione masło, kakao w proszku i cukier puder.Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny lub do momentu,aż masa zacznie gęstnieć i będzie się dobrze rozprowadzać.Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.Gdy nadzienie będzie gotowe, wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie równe części.Oprószyć blat mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 4-5 mm.Rozprowadzić nadzienie na cieście, pozostawiając krawędź 1-1,5 cm.Posypać ciasto grubo posiekaną czekoladą lub kawałkami czekolady.Mocno zwinąć ciasto w rulon.Ostrym nożem przekroić rulon wzdłuż na pół.Zapleść dwie połówki rulonu i umieścić w keksówce.Powtórzyć z drugą częścią ciasta.Przykryć keksówki z ciastem i odstawić babki do wyrośnięcia na 4-7 godzin.Kiedy babki podwoją swoją objętość, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 220 °C.Piec przez 10 minut w temperaturze 220 °C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°Ci piec przez kolejne 30-40 minut lub do momentu, aż będą ładnie zrumienione.Niestety moje babki po 30 minutach w 200°C przypiekły się zbyt mocno.
Myślę że 180°C na drugim etapie pieczenia, będzie wystarczające.

Ponieważ nie pałam miłością do czekolady i wiedziałam,
że nie będę w stanie docenić smaku babki czekoladowej,
że nie będę w stanie docenić smaku babki czekoladowej,
przygotowałam dla siebie nadzienie z masłem, cynamonem i orzechami pekan.
I to był bardzo smakowity pomysł. :)
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Taka heca
Zacisze kuchenne
Udała Ci się jak ...milion czekoladowych babek!
OdpowiedzUsuńCzekolada daje optymizm jesiennymi wieczorami.
Dziękuję za październikowe wypiekanie!
Smakowicie upieczona Twoja babka i zazdroszczę dodatku cynamonu. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie i tak samo piękna jak nasz wzór:-) Jestem ciekawa jej smaku z cynamonowym nadzieniem.
OdpowiedzUsuńOoooo, taka zamiana nadzienia to świetny pomysł. Babka wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńUpiekła Ci się rewelacyjnie, pachnie u mnie cynamonem. Miło znów się razem piekło :-) Do następnego :-)
OdpowiedzUsuńU Ciebie Magda i babka i zdjęcia urodziwe
OdpowiedzUsuńAleż cudownie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń