Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,
Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,
Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży
Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.
Gdy, wedle doświadczenia niechybnych probierzy,
Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta,
Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,
Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta,
Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,
Kędy cierpliwie pory wypieku doleży.
I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki,
W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,
W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,
Skąd roztaczając zapach kuszący i miły
Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki,
Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie -
Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie -
Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły.
Leopold Staff
Chleb żytni z kolendrązaczyn50 g zakwasu żytniego200 g ciepłej wody100 g mąki żytniej typ 2000100 g mąki żytniej typ 720Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryći ostawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.ciasto właściwecały zaczyn200 g mąki żytniej typ 720180 g mąki żytniej typ 200012 g soli himalajskiej240 g wody20 g słodu jęczmiennego1 łyżka mielonej kolendryziarna kolendry do posypania wierzchu chleba.Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać do połączenia składników.Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenialub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami.Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy wysokości foremki.Wierzch ciasta wygładzić mokrą dłonią, posypać utłuczonymi w moździerzu ziarnami kolendry,przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.Rozgrzać piekarnik do 230 st. C, włożyć chleb i piec 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i piec kolejne 40 minut.Studzić na kratce.
Smacznego świętowania! :)
Smakowicie wygląda i świątecznie pachnie kolendrą.
OdpowiedzUsuńDziękuję Guciu. :)
UsuńIdealny! Najlepszego!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada :) Obie upiekłyśmy chleb żytni z kolendrą na to świętowanie, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńCzyli podobne smaki nastrajają nas świątecznie. :)
UsuńPozdrowienia!
Musi być pyszny. Kolendra to moja magiczna przyprawa.
OdpowiedzUsuńSkoro magiczna to idealnie nadaje się do chleba, bo przecież pieczenie chleba to magia. :)
UsuńJakie piękny chleb i równie magiczne foty
OdpowiedzUsuńZ kolendra to ja chleby uwielbiam , a żytnie to moje faworyty
Ja też kocham żytnie, a aromat kolendry w nich uwielbiam. :)
UsuńDziękuję Alciu!
Twój chleb jest wspaniały, podobnie jak twoje zdjęcia. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne świętowanie w ten szczególny dzień. :)
Usuń