środa, 16 października 2019

World Bread Day i chleb żytni z kolendrą.





Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,
Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,
Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.


Gdy, wedle doświadczenia niechybnych probierzy,
Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta,
Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,

Kędy cierpliwie pory wypieku doleży.


I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki,
W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,

Skąd roztaczając zapach kuszący i miły


Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki,
Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie -

Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły.


Leopold Staff



 

Chleb żytni z kolendrą

zaczyn
50 g zakwasu żytniego
200 g ciepłej wody
100 g mąki żytniej typ 2000
100 g mąki żytniej typ 720

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryć
i ostawić na 10-12 godzin  w temperaturze pokojowej.

ciasto właściwe
cały zaczyn
200 g mąki żytniej typ 720
180 g mąki żytniej typ 2000
12 g soli himalajskiej
240 g wody
20 g słodu jęczmiennego
1 łyżka mielonej kolendry

ziarna kolendry do posypania wierzchu chleba.

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać do połączenia składników.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami.
Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy wysokości foremki.
Wierzch ciasta wygładzić mokrą dłonią, posypać utłuczonymi w moździerzu ziarnami kolendry,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 230 st. C, włożyć chleb i piec 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i piec kolejne 40 minut.
Studzić na kratce.







Smacznego świętowania! :)


World Bread Day, October 16, 2019





11 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda i świątecznie pachnie kolendrą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglada :) Obie upiekłyśmy chleb żytni z kolendrą na to świętowanie, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli podobne smaki nastrajają nas świątecznie. :)
      Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Musi być pyszny. Kolendra to moja magiczna przyprawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro magiczna to idealnie nadaje się do chleba, bo przecież pieczenie chleba to magia. :)

      Usuń
  4. Jakie piękny chleb i równie magiczne foty
    Z kolendra to ja chleby uwielbiam , a żytnie to moje faworyty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham żytnie, a aromat kolendry w nich uwielbiam. :)
      Dziękuję Alciu!

      Usuń
  5. Twój chleb jest wspaniały, podobnie jak twoje zdjęcia. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne świętowanie w ten szczególny dzień. :)

      Usuń