środa, 20 lipca 2011
Zupa pomidorowa z nutką pomarańczy
Zupa pomidorowa z nutką pomarańczy
2 pory
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
pieprz cayenne
sól
1 kg dojrzałych pomidorów
wysuszona skórka z połowy pomarańczy
kilka gałązek świeżego tymianku
1,5 l gorącej wody
szczypta szafranu
korzeń pietruszki
korzeń selera
2 ziemniaki
1 łyżeczka masła
do podania
jajko w koszulce
czosnkowa grzanka
Białe części pora i cebulę pokroić w plasterki. Czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, por, czosnek, pieprz cayenne i sól.
Smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż warzywa lekko się przyrumienią.
Następnie dodać obrane ze skórki, posiekane pomidory, skórkę pomarańczową i tymianek.
Wlać gorącą wodę, wrzucić pietruszkę i mały kawałek selera.
Dodać szczyptę szafranu, pokrojone w kostkę ziemniaki i masło.
Gotować aż warzywa zmiękną. Przed podaniem wyjąć pietruszkę,
seler, skórkę pomarańczy i gałązki tymianku.
Jeżeli to konieczne doprawić pieprzem i solą.
Podawać z jajkiem w koszulce lub czosnkową grzanką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Usually in Portugal, people add a poached egg.
OdpowiedzUsuńCan i give a suggestion? Since you've got a Facebook account, you should publish all these articles there, and that would allow the message to be faster and widely spread.
Big kiss
Ivex, You know I'm not Facebook type and I'm not sure if I'm ready for that, but I will think about it.
OdpowiedzUsuńThank you for all suggestions and comments. I really appreciate it :)
By the way, the soup is with a poached egg.
I didn't know it's also Portuguese dish.
didn't see any "Jaja" in the ingredients list ;)
OdpowiedzUsuńregarding Facebook, it's the same as here with the advantage of having the possibility of becoming "viral" and therefore reaching more people. Anyway...take your time...and continue enjoying it...at least as much as i enjoy following it, even tough there isn't any Potato salad around! ;)
You are absolutely right, there is no “jaja” on the list but at the end it says: serve with the poached egg or garlic crostini.
OdpowiedzUsuńI guess I should add jaja and crostini to the list.
Thanks!
Ugotowałam Twoją zupę wczoraj i muszę przyznać, że to najlepsza "pomidorówka" jaką jadłam. Jeszcze moje ukochane jajeczko w koszulce! Pycha!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz, jak się cieszę!:D
Usuń