poniedziałek, 14 listopada 2011

Mchali z buraków

Niestety nie udało mi się zamieścić zdjęć, upieczonej przeze mnie, świetomarcińskiej gęsi.
Za szybko zniknęła ;) Mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja.
Chciałabym jednak Wam przedstawić inne danie, które obok gęsi pojawiło się w tym roku na moim stole.
Sałatka z buraczków, do której można użyć buraków pieczonych lub gotowanych.
Ja wybrałam pieczone, które smakują mi bardziej.
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie.





Mchali z buraków
przepis z ugotuj.to

600g niedużych buraków
50g wyłuskanych orzechów włoskich
3 łyżki oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku, posiekane
pieprz
sól
2 łyżki octu winnego
2-3 łyżki posiekanej natki 

Buraki upiec lub ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Podawać po schłodzeniu.



6 komentarzy:

  1. Takie połączenia uwielbiam i właśnie o sałatce z buraków pieczonych rozmyślam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujaca nazwa, a buraczki wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    W niedziele mam Gości i piekę kaczki,więc mchali pasuje idealnie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. An-no, cieszę się, że trafiłam w Twój gust:)

    Bernadeto, intrygująca bo gruzińska, ponoć;)

    Amber, do kaczki będzie idealne. Udanego przyjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię sałatkę z buraczków, więc zapewne następnym razem podrasuję ją trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaś, mam nadzieję, że będzie Ci smakowała :)

    OdpowiedzUsuń