środa, 28 grudnia 2011

Święta, święta i po świętach...

Mam nadzieję, że jesteście tak objedzeni świątecznymi pysznościami,
że macie ochotę na coś znacznie lżejszego :)
Wykorzystując resztki pieczonych mięs zrobiłam sałatkę.
Sałatkę trochę w klimacie świątecznym bo z aromatem pomarańczy :)
Niech atmosfera świąt trwa jak najdłużej!


Sałatka z pieczoną kaczką

resztki pieczonego mięsa z kaczki
pieczony burak
kozi serek
cykoria
szpinak
pieprz
sól
sok z pomarańczy
oliwa z oliwek

Cykorię podzielić na mniejsze kawałki, dodać listki szpinaku i pokrojonego w plastry lub kostkę buraka.
Polać oliwą, doprawić pieprzem i solą, skropić sokiem z pomarańczy i wymieszać.
Na wierzchu położyć kawałki mięsa i  pokruszony kozi ser.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i powiedziałabym lekko gdyby nie kaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie wygląda wyśmienicie. Pewnie tak samo smakuje. Nic tylko jeść :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna sałatka i propozycja dla mnie absolutnie wspaniała.
    Pozdrawiam Cię pozostając w atmosferze świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. My też mieliśmy na Święta kaczuszkę;)
    Buziaki, taka sałatka to same pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Katie, cały tłuszcz z kaczki wytopił się przy pieczeniu więc w sałatce chude mięsko tylko jest;)

    Tofko, dziękuję! Mi smakowała bardzo:)

    Kamilo,Amber, dziękuję Wam serdecznie!

    Olciaky vel Olcik, witam Cie serdecznie i dziękuję:)

    Pozdrawiam Was i ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe połączenie smaków i w dodatku ładnie się prezentuje :)

    Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaś, samych wspaniałości w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń