piątek, 7 grudnia 2012

Fenkuł, pomarańcza, oliwki...sałatka




Pięknie dzisiaj było.
Bialutki, skrzypiący pod nogami śnieg.
Dobre wiadomości i słońce od samego rana.
Dużo słońca!
Napełniłam nim torby i kieszenie.
Na zapas!
A teraz rozdaję.
Jest ktoś chętny?





Sałatka z fenkułu i pomarańczy

2 pomarańcze
1 fenkuł
czarne oliwki

dressing
50 ml soku z pomarańczy
1 łyżka octu sherry
150 ml oliwy
pieprz
sól

Z pomarańczy odkroić skórę razem z białą błonką.
Pokroić na cienkie plastry.
Fenkuł przekroić wzdłuż na pól i pokroić na bardzo cienkie paski.
Listki można zostawić do dekoracji.
Wszystkie składniki dressingu połączyć.
Plastry pomarańczy ułożyć na talerzu, posypać wiórkami fenkułu.
Na wierzchu ułożyć kilka czarnych oliwek bez pestek,
polać dressingiem i udekorować listkami fenkułu.




13 komentarzy:

  1. Tyle słońca na tym Twoim talerzu:-) Skoro je rozdajesz, to ja bardzo chętnie..Carpaccio pomarańczowe cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słoneczne zestawienia! Pysznie u Ciebie i bardzo optymistycznie, to ja poproszę o torebkę promieni, bo mi ciągle ich mało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzeno,
    dziękuję i wysyłam słońce do Zielonej:)

    Kamilo,
    jak tu nie być optymistą, skoro wszystko błyszczy dookoła:)
    Wielką torbę słońca przesyłam i pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę,ja!
    U mnie było pochmurno,padał śnieg i jest mróz...
    I sałatkę poproszę!
    Bardzo ją lubię.
    Dobrego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Amber,
    wysyłam więc i Tobie słoneczne promienie.
    Niech weekend będzie taki, o jakim marzysz!
    Pomarańcze teraz smakują najlepiej,
    więc częstuj się tą pyszna sałatką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda ten pomarańczowy dywanik! tyle słońca na talerzu:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. mistrzowskie połączenie:) i te kolory! niesamowita bomba witaminowa

    OdpowiedzUsuń
  8. wykwintna sałatka-ideał, o fenkule w tej kompozycji bym sama nie pomyślała, ale sądzę, że dobrze się sprawdził

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  9. Goh,
    dziękuję:)

    Antenko,
    kolor bardzo optymistyczny,
    a smak zawsze poprawia humor:)

    Olu,
    fenkuł i pomarańcza bardzo do siebie pasują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. sałatka prezentuje się wspaniale ! cudowne kolory i smaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna i... doskonale dietetyczna. Zapamiętam przepis. Z pewnością przyda się po świętach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie myślałam o niej w ten sposób, ale masz rację,
      będzie idealna po tych wszystkich świątecznych,
      mało dietetycznych przysmakach;)

      Usuń