poniedziałek, 25 maja 2020

Majowe od A do M i curry z pokrzywą i szparagami.






Cisza.
Słychać tylko świergot ptaków.
I odgłos spadających kropli.
Ziemia pachnie majową wilgocią.
W powietrzu unosi się aromat świeżości.
Niebo rozpływa się pomarańczem nad drzewami.
Resztki deszczu migocą we fluorescencyjnej niemal zieleni trawnika.
Siedzimy na progu spiżarni.
Kot i ja.
On myje mokre łapy.
Ja zatrzymuję w pamięci tę magiczną porę dnia.







Majowe curry z pokrzywą i szparagami

2 szklanki młodych liści pokrzywy
pęczek białych szparagów
500 g ziemniaków
oliwa
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
świeże chili
1 łyżeczka nasion gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
200 ml bulionu warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego, opcjonalnie
sok z połowy cytryny lub z limonki
pieprz
sól
liście kolendry
liście szczawiu, opcjonalnie

Liście pokrzywy pokroić w paski.
Szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Nasiona gorczycy uprażyć na suchej patelni.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
Dodać tarty imbir oraz czosnek,
drobno posiekaną papryczkę chili,
nasiona gorczycy i kurkumę.
Dusić chwilę na małym ogniu.

Dodać ziemniaki, bulion, mleczko kokosowe,
szczyptę soli, sos sojowy i sos rybny, jeżeli używamy.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem
około 15 minut lub do momentu, aż ziemniaki zmiękną.

Następnie dodać szparagi i gotować kolejne 3 minuty.
Dodać pokrzywę, zestawić z ognia i odstawić na 5 minut pod przykryciem.

Przed podaniem doprawić pieprzem, solą oraz sokiem z limonki lub cytryny.

Podawać z liśćmi kolendry.






Koniecznie zajrzyjcie za Kuchenne Drzwi Amber
po pokrzywowe inspiracje. :)





8 komentarzy:

  1. Bardzo urodziwe to zielone majowe curry.
    Taka majowa soczystość.
    Dziekuję za pokrzywowy czas w kuchni. Idealny w maju!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielona soczystość, jak na maj przystało. :)
      Dziękuję za pokrzywowe gotowanie!

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :) Majowe curry :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Curry w maju smakuje całkiem dobrze. :)
      Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Ojej, Magda u Ciebie nawet pokrzywa zamienia się w danie dla elit , jak to pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu, jak pysznie. Wypróbuję na pewno. A zdjęcia jak zwykle cudne:-)

    OdpowiedzUsuń