poniedziałek, 28 listopada 2022

Sezonowo od A do M i chrupiąca sałatka z warzyw korzeniowych








Mgły.
Długie wieczory.
Jesienny chłód i plucha.
Pierwsze lamki rozświetlające mrok.
Gorąca herbata, która zbyt szybko stygnie.
Zmęczone od monitora oczy
i wiecznie zmarznięty nadgarstek.
Kilka zimowych, mroźnych dni
które rozbudziły apetyt na więcej.
Żegnam listopad z nadzieją
na biały grudzień, mróz na szybach
i płatki śniegu wirujące za oknem.
Żegnam go wspólnie z Amber
przy stole pełnym bulw i korzeni.









Sałatka z warzyw korzeniowych i soczewicy z czosnkowym dresingiem

pół szklanki czarnej soczewicy
gałązka tymianku
listek laurowy
szklanka tartej marchewki
szklanka tartego selera
szklanka tartych buraków
liście zimowych sałat, opcjonalnie

dresing
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
pieprz
sól

Wszystkie składniki dresingu wymieszać, doprawić pieprzem i solą.

Soczewicę zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać tymianek, listek laurowy 
oraz szczyptę soli i gotować 15-20 minut, aż soczewica zmięknie.
Ugotowaną soczewicę wymieszać z łyżką dresingu, doprawić pieprzem i solą, ostudzić.

Tarte warzywa wymieszać z łyżka dresingu i doprawić solą.
Buraczki można wymieszać osobno, aby nie zafarbowały całej sałatki.

Na półmisek wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć soczewicę i listki sałat, jeżeli je używamy. 
Wszystko polać resztą dresingu i od razu podawać.











13 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie zjadłabym taką chrupiącą sałatkę. Wydaje się wspaniała na pożegnanie listopada, z którym rozstaję się bez żalu. Dziękuję za pomysł na bulwy i korzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku też żegnam listopad bez żalu. :) Dziękuję za kolejne sezonowe spotkanie.

      Usuń
  2. Nie tylko apetyczne, ale i pięknie podana sałatka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko kombinuję z soczewicą, bo jakoś brakuje mi pomysłu. Taka sałatka to strzał w dziesiątkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze soczewicy. Sałatka prezentuje się smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest świetne wykorzystanie produktów. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kombinacja prostych składników, a jednak coś nowego. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna nigdy takiej nie robiłam. Warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wygląda. Zachęca do jedzenia surowych warzyw

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita chrupiąca sałatka i prosta, dlatego też bardzo chętnie ją sobie zapiszę.
    Miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie wpadłabym na połączenie takich warzyw z soczewicą, a bardzo pysznie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można się przekonac do jedzenia surowych warzyw

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie skuszę się na tą sałatkę, bo dawno nie jadłam nic z soczewicą.

    OdpowiedzUsuń