Ten nasz listopad trwający do marca.
Monochrom, sepia, burość. Wszystko nabiera koloru jałowej ziemi.
Pnie i gałęzie drzew. Trawa. Nawet powietrze. Nawet chmury.
Michał Cichy
Mini boulles na zakwasie
Na podstawie przepisu ze strony Weekend bakery
6 mini chlebków
Plan przygotowania
dzień 1
22.00 Starter
dzień 2
10.00 Autoliza
10.30 Wyrabianie ciasta i pierwsze wyrastanie
11.25 Rozciąganie i drugie wyrastanie ciasta
12.15 Drugie rozciąganie i kolejne wyrastanie ciasta
13.05 Kształtowanie bochenków
13.55 Pieczenie
14.20 Studzenie
dzień 1 – 22.00
starter
100 g mąki pszennej typ 750
80 g mąki pszennej typ 1850
106 g wody
36 g zakwasu żytniego
dzień 2 – 10.00
ciasto
starter z dnia 1 – łącznie 322 g
720 g mąki pszennej typ 750
470 g wody
15 g soli
starter
100 g mąki pszennej typ 750
80 g mąki pszennej typ 1850
106 g wody
36 g zakwasu żytniego
Wymieszać wodę z zakwasem, dodać obie mąki i ponownie wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przykryć i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
dzień 2 – 10.00
ciasto
starter z dnia 1 – łącznie 322 g
720 g mąki pszennej typ 750
470 g wody
15 g soli
W misie miksera umieścić zakwas, mąkę i 2/3 wody.
Mieszać dodając stopniowo resztę wody.
Jeżeli ciasto jest zbyt suche można dodać trochę więcej wody.
Mieszać tylko do połączenia składników- do uzyskania kudłatej masy, jak to nazywa Hamelman.
Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Następnie do ciasta dodać sól i wyrabiać 5 minut.
Ciasto przykryć i odstawić na 50 minut.
Następnie ciasto wyjąć na blat obsypany mąką, rozciągnąć i złożyć.
Na tym filmie można zobaczyć proces składania.
Ciasto przykryć i odstawić na kolejne 50 minut.
Po tym czasie powtórzyć rozciąganie i składanie ciasta, przykryć i odstawić na 50 minut.
Podzielić ciasto na 6 równych części i uformować bułki.
Jak to zrobić, można zobaczyć na tym filmie.
Uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
Przed włożeniem do piekarnika naciąć bułki na krzyż.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 235 ºC z parą przez 25 minut.
Studzić na kratce.
Mini boulles upieczone w ramach
upieczone wspólnie z:
Piękne te Twoje chlebki i zapewne smaczne! Dziękuję za lutowy wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńSmaczne bardzo. Dziękuję. :)
UsuńTa skórka musi być niesamowicie chrupiąca. Mogłabym go jeść bez niczego
OdpowiedzUsuńBaaaardzo chrupiąca. :)
UsuńWspaniale się prezentują. Cudowny lutowy czas w Piekarni. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, to był pyszny wybór.
UsuńJak zwykle piękne zdjęcia. Bułki bardzo apetyczne, pysznie wygląda skórka. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam ciepło.
UsuńOczami można go jeść.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDomowe i chrupiące pieczywo jest najlepsze. Z chęcią wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń