poniedziałek, 20 lutego 2023

Sezonowo od A do M i risotto z czarnym czosnkiem i grzybami.

 





Luty.
Ogród zalany deszczem.
Uschłe kwiaty hortensji zszargane wiatrem.
Na szarym niebie klucze powracających ptaków.
Wciąż puste bocianie gniazdo.
W ciele resztki przeziębienia.
W nosie muchy.
A na talerzu czarny czosnek.








Risotto z grzybami i czarnym czosnkiem
Na podstawie przepisu Diana Henry

300 g ryżu arborio
8 ząbków czarnego czosnku
10 g suszonych prawdziwków
200 g pieczarek
60 g masła
1 mała cebula
200 ml białego wytrawnego wina
1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
70 g parmezanu + do podania
pieprz
sól

Suszone grzyby zalać 200 ml gorącej wody i odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Czosnek pokroić w plasterki.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Bulion podgrzać i trzymać na ogniu.
Do bulionu dodać wodę, w której moczyły się grzyby.
Parmezan zetrzeć na tarce.

1/3 masła rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na nim cebulę.
Dodać czarny czosnek i smażyć 2 minuty.
Następnie wsypać na patelnię ryż i smażyć kilka minut mieszając, aż zrobi się przezroczysty.
Wlać wino, wymieszać i poczekać, aż alkohol wyparuje.
Prawdziwki pokroić i dodać do ryżu.
Na patelnię wlać pierwszą chochlę bulionu, wymieszać.
Kiedy bulion zostanie wchłonięty, dodać kolejną chochlę 
i tak do momentu wykorzystania całego bulionu..
Może to potrwać około 20-25 minut. 
Ryż powinien pozostać al dente i mieć kremową konsystencję.
Kiedy ryż jest prawie gotowy, rozgrzać oliwę i połowę masła, które pozostało na kolejnej patelni, 
dodać plasterki pieczarek i usmażyć je na złoty kolor, doprawić pieprzem i solą.
Pieczarki dodać do ryżu, wymieszać i zdjąć risotto z ognia.
Dodać resztę masła i parmezan, doprawić, jeżeli to konieczne,
Przykryć pokrywką i odstawić na 3-4 minuty.
Przed podaniem posypać dodatkową ilością parmezanu.







Amber wybrała czosnek na nasze wspólne gotowanie.
Mnie w oko wpadł ten czarny, fermentowany, pełny smaku umami.
Zajrzyjcie za Kuchenne Drzwi po czosnkowe inspiracje.










12 komentarzy:

  1. Risotto mnie zachwyciło. Mam oczywiście czarny czosnek i z przyjemnością wielką je zrobię. Dziekuję za lutowe czosnkowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie ci smakowało na pewno. Dziękuję za aromatyczne spotkanie.

      Usuń
  2. To risotto brzmi bardzo smakowicie i interesująco. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie składników. Czarny czosnek z pewnością dodaje potrawie wyjątkowego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarny czosnek to dodatek, którego jeszcze nie próbowałam w kuchni. Jestem bardzo ciekawa takiego risotto. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam czarnego czosnku. Może być smacznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się smacznie. Nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Co ten czosnek taki czarny? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę musiała kiedyś spróbować. Przyznam, że w życiu nie widziałam czarnego czosnku

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie robiłam jeszcze takiego. Zapowiada się prosto i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie nowości. Nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń