poniedziałek, 27 marca 2023

Sezonowo od A do M i jarmuż w genialnej sałatce z batatem i migdałami

 





Bocian przyleciał.
Forsycja zakwitła.
Na wierzbach bazie.
Na krzewach soczyste pąki.
Z ziemi wyszły wszystkie cebulowe.
Nawet rabarbar wystawił już na świat pierwsze listki.
Tylko w garderobie wciąż jakby zimowo.
Na talerzu ostatni jarmuż z grządki.
Ogród wysprzątany i gotowy na nowe.
Ja również.








Sałatka z jarmużu, batata i migdałów
Na podstawie przepisu ze strony: 101Cookbooks

2,5 szklanki pokrojonych liści jarmużu (bez grubej środkowej łodyżki)
70 g batata lub dyni butternut
35 g całych migdałów
35 g sera cheddar
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz 
sól

Liście jarmużu wrzucić do miski, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 
1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. 
Wszystko wymieszać, masując przez chwilę liście, aż zwiędną.
Migdały uprażyć na suchej patelni i posiekać na grube kawałki.
Batata obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić batata,
dodać szczyptę pieprzu oraz soli i smażyć kilka minut,
aż bataty zmiękną i się zrumienią.
Migdały, bataty i pokruszony cheddar dodać do jarmużu,
wymieszać, doprawić, jeżeli to konieczne.
Na koniec można posypać dodatkową ilością sera.







Sałatka pyszna, soczyście zielona i chrupiąca migdałami.
Przygotowana na sezonowe spotkanie z Amber.





15 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na jarmuż. Sałatka pełna dobroci. Dziękuję za marcowe jarmużowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka wygląda niesamowicie zdrowo i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie i zdrowo. Niestety nie przepadam za jarmużem

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sałatki, w których można połączyć różne smaki i tekstury, a ta wydaje się mieć dokładnie takie połączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie daje wspaniały efekt końcowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowa, kolorowa, idealna na wiosenny lunch lub kolację. Będę próbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się świetnie. Takie sałatki to ja uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, że nie przepadam za jarmużem. Sałatka prezentuje się pięknie

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w ogrodzie po zimie też pozostał wspaniały okaz jarmużu. Może wykorzystam go do sałatki, Twoja wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna propozycja na lekką i pożywną sałatkę. Dodatkowo składniki są łatwo dostępne i zdrowe, nic tylko próbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka pięknie prezentuje się na talerzu! od razu chciałoby się spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie umiem się przekonać do jego smaku. Jarmuż ma swoich wielbicieli

    OdpowiedzUsuń
  13. Niedawno z mężem prześliśmy na zdrową żywność, sprawdzamy przepis i damy znać jak nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń