Z czapką na głowie wyruszam w jesień.
Trawniki naszpikowane złotymi liśćmi
błyszczą w promieniach bladego słońca.
Ogrodowe kwiaty biją pokłony pod ciężarem porannej rosy.
Dzikie wino czerwieni się na płotach.
Szpaler jesiennych drzew urzeka kolorami.
Słońce zaczepnie mruga przez szczeble starego ogrodzenia,
a później zastyga w wilgotnym powietrzu
pomiędzy koronami klonów i dębów.
Ja zastygam w niemym zachwycie...
Za zakrętem, przy rdzawych kasztanowcach,
dotyka swymi promieniami mojej twarzy
i rysuje bliki na szkłach przeciwsłonecznych okularów.
Wiatr goni liście po chodniku.
Podnoszę z ziemi kilka kasztanów
i myślę, że nie umiałabym żyć bez jesieni.
Jesienny chleb z dynią i figami
na podstawie przepisu ze strony Kuchennymi drzwiami
oryginalny przepis na stronie Kochtopf
100 g puree z pieczonej dyni
50 g żytniego zakwasu
50 g mąki żytniej typ 2000
400 g mąki pszennej typ 550
4 g suszonych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g pestek dyni
100 g puree z pieczonej dyni
50 g żytniego zakwasu
50 g mąki żytniej typ 2000
400 g mąki pszennej typ 550
4 g suszonych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g pestek dyni
Do misy robota dodać wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig oraz pestek dyni.
Miksować na minimalnej prędkości przez 4 minuty.
Dodać sól i wyrabiać ciasto na 2 prędkości przez 4 minuty,
dodać figi oraz pestki dyni i wyrabiać przez kolejne 2 minuty.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut.
Po upływie 30 minut złożyć ciasto i powtórzyć tę czynność po kolejnych 30 minutach.
Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka obsypanego mąką.
Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka obsypanego mąką.
Przykryć i odstawić do wyrastania na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzać piekarnik do 220 st.C.
Ten pyszny, jesienny chleb Zorry,
Amber wybrała do Październikowej Piekarni,
a ja dodaję go do akcji prowadzonej przez Zorrę,
która po raz kolejny łączy domowych piekarzy na całym świecie.
W Październikowej Piekarni udział wzięli:
Jesienny chleb u jesiennej Dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego z okazji Święta!
:)))))
UsuńUdanych wypieków przez cały rok!
W temacie jesieni rozumiemy się doskonale ;))
OdpowiedzUsuńA Twój wypiek jest cudowny, tak samo jak zdjęcie fig :)
O tak!:))))
UsuńDziękuję. :*
Bardzo udany wypiek :) Zdjęcia przepiękne! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki Jacku!:)
UsuńJakie zdjęcia. Niesamowite.
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńPrzepiękny chleb i zdjęcia! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPrzepiękne, zarówno chleb, jak i zdjęcia. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję i pozdrawiam ciepło Elu. :)
UsuńSłuszny bochen i wspaniałe zdjęcie fig! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrowienia serdeczne przesyłam. :)
UsuńMadziu Twój chleb jest rewelacyjny, podziękowania za wspólną zabawę i WBD :-)
OdpowiedzUsuńMiło piec w towarzystwie. :)
UsuńDziękuję!
Bochen imponujący i idealny na chlebowe świętowanie.
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że jesień daje nam dynie i WBD.
Do upieczenia!
Pyszny wybór, idealny na jesienne dni.
UsuńDziękuję!
Love it, and you know we had more or less the same idea! Dziękuję za udział w WBD.
OdpowiedzUsuńYes, we did!:)
UsuńThank you for the recipe and the chance to be a part of such a great event as WBD!
Wow! Ależ cudowne wrażenie robi Twój bochenek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Dziękuję! :*
Usuń