poniedziałek, 16 października 2017

Październikowa Piekarnia, chleb dyniowy z figami i World Bread Day!





Z czapką na głowie wyruszam w jesień.
Trawniki naszpikowane złotymi liśćmi
błyszczą w promieniach bladego słońca.
Ogrodowe kwiaty biją pokłony pod ciężarem porannej rosy.
Dzikie wino czerwieni się na płotach.
Szpaler jesiennych drzew urzeka kolorami.
Słońce zaczepnie mruga przez szczeble starego ogrodzenia,
a później zastyga w wilgotnym powietrzu 
pomiędzy koronami klonów i dębów.
Ja zastygam w niemym zachwycie...
Za zakrętem, przy rdzawych kasztanowcach,
dotyka swymi promieniami mojej twarzy
i rysuje bliki na szkłach przeciwsłonecznych okularów.
Wiatr goni liście po chodniku.
Podnoszę z ziemi kilka kasztanów
i myślę, że nie umiałabym żyć bez jesieni.






Jesienny chleb z dynią i figami
na podstawie przepisu ze strony Kuchennymi drzwiami
oryginalny przepis na stronie Kochtopf

100 g puree z pieczonej dyni
50 g żytniego zakwasu
50 g mąki żytniej typ 2000
400 g mąki pszennej typ 550
4 g suszonych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g pestek dyni

Do misy robota dodać wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig oraz pestek dyni. 
Miksować na minimalnej prędkości przez 4 minuty. 
Dodać sól i wyrabiać ciasto na 2 prędkości przez 4 minuty, 
dodać figi oraz pestki dyni i wyrabiać przez kolejne 2 minuty.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut. 
Po upływie 30 minut złożyć ciasto i powtórzyć tę czynność po kolejnych 30 minutach.
Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka obsypanego mąką.
Przykryć i odstawić do wyrastania na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzać piekarnik do 220 st.C. 
Piec chleb przez 35-40 minut.
Studzić na kratce.



22 komentarze:

  1. Jesienny chleb u jesiennej Dziewczyny :)
    Najlepszego z okazji Święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. W temacie jesieni rozumiemy się doskonale ;))
    A Twój wypiek jest cudowny, tak samo jak zdjęcie fig :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo udany wypiek :) Zdjęcia przepiękne! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny chleb i zdjęcia! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne, zarówno chleb, jak i zdjęcia. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję i pozdrawiam ciepło Elu. :)

      Usuń
  6. Słuszny bochen i wspaniałe zdjęcie fig! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrowienia serdeczne przesyłam. :)

      Usuń
  7. Madziu Twój chleb jest rewelacyjny, podziękowania za wspólną zabawę i WBD :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bochen imponujący i idealny na chlebowe świętowanie.
    Jak dobrze, że jesień daje nam dynie i WBD.
    Do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny wybór, idealny na jesienne dni.
      Dziękuję!

      Usuń
  9. Love it, and you know we had more or less the same idea! Dziękuję za udział w WBD.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, we did!:)
      Thank you for the recipe and the chance to be a part of such a great event as WBD!

      Usuń
  10. Wow! Ależ cudowne wrażenie robi Twój bochenek!
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń