Młode, świeże, soczyste.
Na każdym krzewie i drzewie.
W każdym zakątku ogrodu.
Na polu, na łące, w lesie.
Na moim kuchennym parapecie.
Kiełkują wszędzie i rosną radośnie.
Liście, listki i kiełki.
Karmię tą różnorodnością oczy
i wypełniam talerze.
Po brzegi!
Sycę podniebienie.
Wiosną jem je bez ograniczeń.
Duże, małe i te mikro.
W różnych odcieniach zieleni.
A dzisiaj zajadam się nimi wspólnie z Amber.
Sałatka wiosenna z kiełkami
musztardowiec
rzodkiewka
mikroliście rukwi
kiełki rzodkiewki
mikroliście czerwonej bazylii
mikroliście cytrynowej bazylii
twarożek kozi
pestki słonecznika
mak
klajtonia
trybula
dressing
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy
miód do smaku
pieprz
sól
Na talerzu ułożyć kilka liści musztardowca
i pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę.
Dodać mnóstwo kiełków i twarożek.
Posypać uprażonym słonecznikiem i makiem.
Udekorować listkami klajtonii i trybulą.
Składniki dresingu wymieszać i polać nim sałatkę.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Po kiełkowe inspiracje i porady jak uprawiać mikroliście
zapraszam Was również
Piekna sałatka!
OdpowiedzUsuńWiesz, że miałam zrobić taką samą?
A moim skromnym zdaniem to są jednak mikroliście...
Dziękuję za wiosenne od A do M!
Dziękuję :)
UsuńMasz rację, rukiew i bazylia to mikroliście.
Zaraz poprawię.
Kiełki rzodkiewki trochę przerosły. ;)
Dziękuję i pozdrawiam wiosennie!
Jakie pyszne maluszki, idealnie dobrane w zdrowej sałatce!
OdpowiedzUsuńZielono mi!
Zielono, zdrowo i pysznie, czego chcieć więcej. :)
UsuńMagdo ależ piękne plantacja mikro roślinek. Świetny pomysł na sałatkę. To z pewnością bardzo pożywna i bogata w smaki sałatka. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMikro roślinki to stały wystrój mojego kuchennego parapetu. :)
UsuńPozdrowienia!