czwartek, 30 kwietnia 2020

Kwietniowe od A do M i wiosenna sałatka z kiełkami i mikroliśćmi.







Młode, świeże, soczyste.
Na każdym krzewie i drzewie.
W każdym zakątku ogrodu.
Na polu, na łące, w lesie.
Na moim kuchennym parapecie.
Kiełkują wszędzie i rosną radośnie.
Liście, listki i kiełki.
Karmię tą różnorodnością oczy
i wypełniam talerze.
Po brzegi!
Sycę podniebienie.
Wiosną jem je bez ograniczeń.
Duże, małe i te mikro.
W różnych odcieniach zieleni.
A dzisiaj zajadam się nimi wspólnie z Amber.







Sałatka wiosenna z kiełkami


musztardowiec
rzodkiewka
mikroliście rukwi
kiełki rzodkiewki
mikroliście czerwonej bazylii
mikroliście cytrynowej bazylii
twarożek kozi
pestki słonecznika
mak
klajtonia
trybula

dressing
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy
miód do smaku
pieprz
sól

Na talerzu ułożyć kilka liści musztardowca
i pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę.
Dodać mnóstwo kiełków i twarożek.
Posypać uprażonym słonecznikiem i makiem.
Udekorować listkami klajtonii i trybulą.
Składniki dresingu wymieszać i polać nim sałatkę.
Podawać zaraz po przygotowaniu.








Po kiełkowe inspiracje i porady jak uprawiać mikroliście
zapraszam Was również 





4 komentarze:

  1. Piekna sałatka!
    Wiesz, że miałam zrobić taką samą?
    A moim skromnym zdaniem to są jednak mikroliście...
    Dziękuję za wiosenne od A do M!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Masz rację, rukiew i bazylia to mikroliście.
      Zaraz poprawię.
      Kiełki rzodkiewki trochę przerosły. ;)
      Dziękuję i pozdrawiam wiosennie!

      Usuń
  2. Jakie pyszne maluszki, idealnie dobrane w zdrowej sałatce!
    Zielono mi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdo ależ piękne plantacja mikro roślinek. Świetny pomysł na sałatkę. To z pewnością bardzo pożywna i bogata w smaki sałatka. Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń