środa, 31 marca 2021

Sezonowo od A do M i chrupiąca sałatka z cykorii






Marzec przeminął.
Nie wiadomo kiedy.
Deszczowe dni przeplatał odrobiną słońca.
Przystroił wierzby w aksamitne kotki.
Zostawił strzępki soczystej zieleni w ogrodzie
i mnóstwo kocich smutków w sypialni.
Rozświetlił krokusami uśpione trawniki.
Zapełnił talerze wiosennym szpinakiem i kajtonią,
pierwszymi listkami mniszka i niedźwiedziego czosnku.
Rozbudził apetyt na nowe.
I zniknął.








Sałatka z cykorii z dresingiem z anchois
przepis z książki 30 minut w kuchni, J. Olivera

2 cykorie czerwone
2 cykorie białe
pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
15g anchois w oliwie
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki czerwonego octu winnego
garstka kaparów
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól

Odkroić gorzkie końce cykorii, podzielić na listki i ułożyć na półmisku.
Najmniejsze listki bazylii oderwać od pęczka i posypać nimi cykorię.
Resztę bazylii włożyć do blendera.
Dodać czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu, anchois z odrobiną oliwy, 
musztardę, jogurt, ocet winny i 2 łyżki oliwy z oliwek. 
Dodać również 2 łyżki wody i zmiksować całość na gładko.
Doprawić jeżeli to konieczne.
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i wrzucić kapary.
Smażyć kilka minut, aż staną się lekko chrupiące.
Kaparami posypać cykorię, polać częścią dresingu.
Resztę dresingu podać osobno.








Sklepowe półki w marcu kuszą nowalijkami, 
ale ja nie ulegam łatwo tej pokusie.
Czekając na pierwszą sałatę z ulubionego gospodarstwa,
 chrupię gorzkie liście cykorii.
Nie byle jak chrupię, bo wspólnie z Amber. :)







2 komentarze:

  1. Świetna sałatka. Może zrobię ją wkrótce. Bardzo często chrupiemy endywię. Dziękuję za to cykoriowe spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupmy póki sezon na nią. :)
      Dziękuję za cykoriowy czas!

      Usuń