piątek, 19 lutego 2021

Sezonowo od A do M i seler pieczony z ziarnami kolendry

 




Czas to oszust. Udaje, że płynie określonym prostym strumieniem, kiedy w rzeczywistości kluczy meandrami, przetacza się przez kaskady i odpoczywa w głębokich rowach, zastyga w dziurach i rzuca się ze skał pod postacią niezwyczajnych wodospadów.
I niekiedy można odnieść wrażenie, że nie podlega prawom fizyki i płynie do tyłu, w poszukiwaniu źródeł.
S. H. Björnsdóttir



Biel znika, rozpływa się i kapie.
Obnaża to, co chętnie pozostawiłabym w ukryciu.
Ponury świat za oknem macha do mnie koronami drzew.
Znów trzeba zmywać z podłogi ślady kocich łap.
Zaszywam się w ciepłej kuchni, pachnącej kolendrą.
Kolejny raz piekę tę niepozorną bulwę.
Niezbyt urodziwą ale przepyszną.
Wielu jej nie docenia.
Ja, nieustannie szukam nowych na nią pomysłów.








Seler pieczony w całości z kolendrą i oliwą
Na podstawie przepisu z książki Prosto, Yotam Ottolenghi

1 duży seler około 1 kg
50 ml oliwy
1,5 łyżeczki nasion kolendry
cytryna
sól w płatkach, u mnie wędzona Maldon

Seler dobrze wyszorować i oczyścić z małych korzonków, nie obierać.
Bulwę ponakłuwać ostrym nożem w 20 miejscach.
Natrzeć oliwą, lekko zmiażdżonymi ziarnami kolendry i 2 łyżeczkami soli.
Zawinąć ciasno w papier do pieczenia, 
związać, tak żeby oliwa nie wypłynęła,
położyć na blasze i piec w 170°C przez około 2,5-3 godziny.
Po upieczeniu pokroić, skropić dodatkową porcją oliwy i posypać solą.
Podawać z cząstkami cytryny. 







Dzisiaj z Amber serwujemy seler.
Sezonowe gotowanie na dwie kuchnie.
Częstujcie się!








8 komentarzy:

  1. Ha! i u mnie seler pieczony. Pysznie i intrygująco. Podobnie, a jednak nieco inaczej.
    Dziękuję za selerowe od A do M.

    P.s. wreszcie biel się roztopi i zaczną się pokazywać kolory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczony seler jest pyszny!
      Chętnie przygotuję Twoją wersję. :)
      Dziękuję!

      P.s. oby jak najszybciej!
      Albo niech biel znów pokryje świat, bo ten stan przejściowy wcale mnie nie cieszy.

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia pysznego selera, ląduje na liście do zrobienia w trybie ekspresowym

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, niewiele dodatków ale pysznieee :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby tak upiec w kawałkach? Zjadłabym:-)

    OdpowiedzUsuń