poniedziałek, 10 maja 2021

Majowa Piekarnia i bułki Ticino







Zamiast wiosny przyszło lato.
Wybuchło zielenią.
Rozkwitło, zapachniało.
Oblało słońcem wszystko dookoła.
Musnęło brązem policzki.
Rozebrało...
Zdekoncentrowało i...
zamiast chleba wyszły bułki. ;)









Bułki Ticino
na podstawie przepisu z bloga La luna sul cucchiaio

Biga
2-3 g suchych drożdży
100 g mąki pszennej typ 0
50 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Bułki
500 g mąki pszennej typ 0
5 g słodu jęczmiennego lub miodu
250 g wody
100 g bigi
30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
7 g soli
mleko do posmarowania

Do misy miksera włożyć bigę, dodać wodę i słód lub miód.
Przykryć, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

Następnie wymieszać hakiem do ciasta.
Dodawać stopniowo mąkę i połączyć wszystko w jednolite ciasto.
Dodać sól oraz oliwę i mieszać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto uformować w kulę i włożyć do wysmarowanej oliwą dużej miski.
Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin.
Ciasto powinno podwoić objętość.

Następnie ciasto odgazować i podzielić na 10-12 równych części.
Uformować bułki i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze.
Ułożyć je blisko siebie, tak aby po upieczeniu stykały się ze sobą.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem.
Piec w 200 stopniach C przez 20-25 minut na złoty kolor.
Wyjąc z piekarnika i studzić na kratce.

8 komentarzy:

  1. Bułki z Ticino...Jestem pewna, że w tym mieście też takie się piecze.
    Niech maj pachnie naszym wypiekiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie upieczone bułeczki i smakowicie wyglądają w towarzystwie rzodkiewek i twarożku. Do kolejnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułki i piękne zdjęcia!
    Mnie początkowo uciekł fragment o wyrastaniu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie ten maj też rozproszył, chleb czy bułki znikają szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najważniejszy jest smak, a Twoje bułeczki prezentują się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułki czy chleb - wyglądają bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne bułki z Ticino, Dziękuję za majowe wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale narobiło mi zdjęcie smaka na rzodkiewki z pieczywem.

    OdpowiedzUsuń