poniedziałek, 28 lutego 2022

Sezonowo od A do M i fenkuł z pomarańczą







Szukałam odpowiednich słów, ale cóż mądrego można napisać w obliczu takiego okrucieństwa...

Wspierajcie, jeśli tylko macie taką możliwość.
Nie oceniajcie innych, bo strach przybiera różne formy.
Smutku i złości nie unikniemy, ale możemy je przekuć w coś pozytywnego.
Doceniajcie każdą chwilę, która niesie ze sobą choć odrobinę radości.
Dbajcie o siebie i szukajcie spokoju mimo wszystko.







Sałatka z kopru włoskiego i czerwonych pomarańczy

1 mała bulwa kopru włoskiego
2 czerwone pomarańcze
garść listków mięty
garść listków natki pietruszki
oliwa
biały ocet winny
pieprz
sól

Koper włoski pokroić w przezroczyste plasterki.
Włożyć do miski z bardzo zimną wodą, aby skruszał.
Pomarańcze wyfiletować zachowując sok.
Sok wymieszać z 2 łyżkami oliwy, 
doprowadzić octem, pieprzem i solą.
Koper wyjąć z wody i osuszyć, ułożyć na półmisku, 
dodać filety pomarańczy oraz listki mięty i natkę.
Wymieszać z sosem i od razu podawać.

Sałatka jest pysznym dodatkiem do pieczonego pstrąga.








z fenkułem w roli głównej.







2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tę sałatkę i często z różnymi dodatkami chrupię ją w sezonie na cytrusy. To prawdziwa fenkułowo-cytrusowa uczta. Bardzo Ci dziękuję za to lutowe spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fenkuł i pomarańcze to bardzo smaczne połączenie.
      Dziękuję za wspólny czas.

      Usuń