środa, 24 sierpnia 2022

Sezonowo od A do M i pieczony kalafior z bakłażanem i pomidorami

 





Gdy wyszli na drogę, dzień wydał im się jesienny, choć było pełne lato; w przymgleniu nieba, w ciszy na ziemi drzemały hasła jesieni. Tak jakby lato już odchodziło, choć było obecne, dojrzałe, pod ręką stojące, pełne zapachu siana i jagód.
Jarosław Iwaszkiewicz 





Ostatnie sierpniowe wieczory.
Ciepłe i przytulne jak miękki koc zimową porą.
Lubię ten czas, gdy milknie gwar i odgłosy cywilizacji.
Kiedy do głosu dochodzą te wszystkie mikro stworzenia,
przytłoczone za dnia nadmiarem decybeli.
Kiedy słychać szelest traw i pochrapywanie kota.
Kiedy zmęczony słońcem ogród,
wydaje się w końcu oddychać z ulgą.
Niebo przybiera barwę pomarańczy.
Powietrze jest przesycone zapachem wrotyczu.
Pajęcze sieci migocą na tle zachodzącego słońca.
A pierwsze słodkie winogrona zapowiadają nadchodzącą jesień.







Pieczony kalafior z bakłażanem i pomidorami
Na podstawie przepisu z książki S. Tamimi i T. Wigley, Palestyna 

bakłażany
4 duże bakłażany
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól

Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
Bakłażany nakłuć nożem w kilku miejscach, ułożyć na blasze i piec około 45 minut, 
aż skórka będzie lekko przypalona a środek miękki.
Po upieczeniu bakłażany rozciąć na pół, wyjąć miąższ i przełożyć na sito.
Zostawić na kilka godzin, aż większość płynu odcieknie.
Przełożyć na drewnianą deskę i posiekać drewnianą łyżką.
Wymieszać z oliwą, tartym czosnkiem, sporą szczyptą soli oraz sokiem z cytryny.

pieczony kalafior
1 duży kalafior 
oliwa
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
pieprz
sól

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Kalafior podzielić na różyczki, skropić kilkoma łyżkami oliwy,
wymieszać z kurkumą, ziarnami kolendry, sporą szczyptą pieprzu i soli.
Przełożyć na blachę do pieczenia i piec 30 minut aż będzie rumiany.
Ostudzić.

salsa pomidorowa
3 pomidory
duża garść natki pietruszki
1 łyka listków oregano
oliwa
sok z cytryny
sól

Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanymi ziołami,
skropić oliwą, doprawić solą i sokiem z cytryny.

do podania
mięta
natka pietruszki

Na półmisku rozłożyć bakłażany, na nich ułożyć różyczki kalafiora,
następnie salsę z pomidorów i posypać listkami mięty i natki pietruszki.







Sierpniowe gotowanie na dwie kuchnie.
Bohaterem kalafior.
U mnie w towarzystwie bakłażana, pomidorów i ziół.
A jak przyrządziła go Amber?
Ciekawi?
Zajrzyjcie z Kuchenne drzwi. :)






2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się Twój kalafior w takim pysznym towarzystwie. Sierpniowe nasze wspólne gotowanie powtórzy się dopiero za rok...Żal mi odchodzącego lata jak zwykle. Dziękuję za kalafiorowe spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za kalafiorowy czas. :)
      Mam nadzieję, że jesień dostarczy Ci mnóstwa kulinarnych zachwytów i złagodzi nieco tęsknotę za latem. :)

      Usuń