Już jesień
rodzi się w moich oczach.
Króluje
przez kilka miesięcy
i odchodzi
JESTEM JAK JESIEŃ
złota,
szczera
ciepła
zimna.
KOCHAM JESIEŃ
Kiedyś przysypie mnie
liśćmi
JESTEM JESIENIĄ...
Widzę, że przemijam
Maria Jasnorzewska Pawlikowska
Chleb gryczany z cebulą
Na podstawie przepisu Gucia
Tutaj instrukcja filmowa: https://youtu.be/Y6DlgwVo2qQ
Zakwas
150g wody
150g mąki pszennej typ 750
15g startera
Całość wymieszać i pozostawić na noc.
Ciasto
300g zakwasu
100g mąki gryczanej z kaszy gryczanej palonej
100g mąki pszennej typ 1850
50g mąki żytniej typ 2000
400g mąki pszennej typ 750
450g wody
15g soli
30g miodu gryczanego
20g masła w temp. pokojowej (miękkie)
100-130g smażonej cebuli.
2 garnki żeliwne z pokrywkami
Wymieszać całą mąkę, wodę oraz starter i pozostawić na 30 minut.
Wymieszać całą mąkę, wodę oraz starter i pozostawić na 30 minut.
Dodać sól oraz miód i wyrabiać na drugiej prędkości, aż ciasto zacznie
odchodzić od ścianek miksera, zajmie to około 15-25 minut.
Następnie dodawać po kawałku masło a na koniec smażoną cebulę.
Gdy wszystkie składniki się połączą, przenieść ciasto do pojemnika wysmarowanego olejem
Gdy wszystkie składniki się połączą, przenieść ciasto do pojemnika wysmarowanego olejem
przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 2-2,5 godziny.
W tym czasie ciasto złożyć dwa razy.
Następnie uformować wstępnie 2 kule i pozostawić na 15-20 minut.
Po tym czasie uformować bochenki i przełożyć je do koszyczków.
Czas wyrastania ok. 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Czas wyrastania ok. 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać z garnkami żeliwnymi do temp. 240st.C.
Piec 15 minut z pokrywami, następnie zdjąć pokrywki,
obniżyć temperaturę do 220st.C i piec kolejne 15-20 minut.
i aromatyczny chleb ze smażoną cebulą,
upieczony wspólnie z:
Pycha!
Piękny kolor skórki, miękisz idealny po prostu wspaniale upiekłaś chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.
OdpowiedzUsuńTwój chleb wygląda przepięknie. Idealny jesienny bochenek. Dziękuję za październikowe chwile w naszej Piekarni.
OdpowiedzUsuńJejku zjawiskowy:) miło było piec wspólnie kolejny chlebek.
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba, skórka cudna, miękisz super. Madziu Dziękuję za jesienne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie jadłam. Bardzo chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuje. Mam nadzieję, że mój bedzie chociaż odrobinę przypominał ten twój
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pieczywo. Takiego chleba nigdy nie piekłam
OdpowiedzUsuńChętnie bym upiekła taki chlebek. Myślę, że na święta będzie dobry
OdpowiedzUsuń