poniedziałek, 24 października 2022

Październikowa Piekarnia i chleb gryczany z cebulą

 





Już jesień  
rodzi się w moich oczach. 
Króluje 
przez kilka miesięcy
i odchodzi
JESTEM JAK JESIEŃ
złota,
szczera
ciepła
zimna.
KOCHAM JESIEŃ
Kiedyś przysypie mnie
liśćmi
JESTEM JESIENIĄ...
Widzę, że przemijam

Maria Jasnorzewska Pawlikowska








Chleb gryczany z cebulą
Na podstawie przepisu Gucia

Tutaj instrukcja filmowa: https://youtu.be/Y6DlgwVo2qQ

Zakwas
150g wody
150g mąki pszennej typ 750
15g startera

Całość wymieszać i pozostawić na noc.

Ciasto
300g zakwasu
100g mąki gryczanej z kaszy gryczanej palonej
100g mąki pszennej typ 1850
50g mąki żytniej typ 2000
400g mąki pszennej typ 750 
450g wody
15g soli
30g miodu gryczanego
20g masła w temp. pokojowej (miękkie)
100-130g smażonej cebuli.

2 garnki żeliwne z pokrywkami

Wymieszać całą mąkę, wodę oraz starter i pozostawić na 30 minut.
Dodać sól oraz miód i wyrabiać na drugiej prędkości, aż ciasto zacznie 
odchodzić od ścianek miksera, zajmie to około 15-25 minut. 
Następnie dodawać po kawałku masło a na koniec smażoną cebulę.
Gdy wszystkie składniki się połączą, przenieść ciasto do pojemnika wysmarowanego olejem 
przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 2-2,5 godziny. 
W tym czasie ciasto złożyć dwa razy.
Następnie uformować wstępnie 2 kule i pozostawić na 15-20 minut.
Po tym czasie uformować bochenki i przełożyć je do koszyczków.
Czas wyrastania ok. 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać z garnkami żeliwnymi do temp. 240st.C.
Piec 15 minut z pokrywami, następnie zdjąć pokrywki,
obniżyć temperaturę do 220st.C i piec kolejne 15-20 minut.








i aromatyczny chleb ze smażoną cebulą,
upieczony wspólnie z:

Pycha!










6 komentarzy:

  1. Piękny kolor skórki, miękisz idealny po prostu wspaniale upiekłaś chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój chleb wygląda przepięknie. Idealny jesienny bochenek. Dziękuję za październikowe chwile w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku zjawiskowy:) miło było piec wspólnie kolejny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie bomba, skórka cudna, miękisz super. Madziu Dziękuję za jesienne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takiego nie jadłam. Bardzo chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią spróbuje. Mam nadzieję, że mój bedzie chociaż odrobinę przypominał ten twój

    OdpowiedzUsuń