niedziela, 16 października 2022

World Bread Day 2022 i chleb pszenno orkiszowy z ziarnami i czarnuszką







Zamglony krajobraz w oddali.
Wieża kościoła góruje nad osnutą oparem wioską.
Ledwo można dostrzec puste bocianie gniazdo.
Na jabłonkach wiszą ostatnie czerwone owoce.
Bury kot przechadza się po mokrym trawniku.
Coraz więcej odcieni złota dookoła.
Słońce delikatnie zaczyna przebijać się przez chmury.
Piekarnik daje znać, że już czas.
Wyjmuję gorące, rumiane bochenki.
Cały dom pachnie chlebem.
Pora świętować!








Chleb pszenno orkiszowy z ziarnami i czarnuszką
na podstawie przepisu ze strony Kuchnia Gucia


Zakwas 
70g mąki żytniej typ 720/2000 pół na pół
70g letniej wody
20g zakwasu z lodówki

Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin

Ciasto
160 g aktywnego zakwasu żytniego 
450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
1 łyżka nasion chia
20 g soli
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
50 g pestek dyni
100 g górskich płatków owsianych 
1-2 łyżeczki czarnuszki
600 ml zimnej wody (temperatura jak woda z kranu)

otręby do obsypania foremek

Do dzieży miksera wlać wodę, dodać sól, miód oraz zakwas i wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i mieszać 2-3 minuty.
Konsystencja powinna być luźna ale nie lejąca.
Ciasto przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Formy do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami.
Przełożyć do nich ciasto, tak aby sięgało połowy wysokości foremki,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,
aż podwoi swoją objętość.

Piec w temperaturze 200 st. C przez 60-70 minut.
Studzić na kratce.







To już dziś!
Światowy Dzień Chleba
i organizowana przez Zorrę
ogólnoświatowa akcja pieczenia chleba.
Wspaniały dzień aby świętować 
i cieszyć się zapachem i smakiem 
domowego chleba!



Banner World Bread Day, October 16, 2022









8 komentarzy:

  1. Piękny chleb i wspaniale napakowany dobrociami! Najlepszego z okazji naszego święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny chleb. Zjadłabym teraz taką kromkę z masłem...Niech chleb będzie z nami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb wspaniale wygląda, bardzo apetyczny! Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego chlebka chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie piekłam takiego chleba. Lubię domowe wypieki i z chęcią go spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny domowy chlebek. Uwielbiam dodatek czarnuszki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia pysznego chleba! Dziękuję za post z okazji Światowego Dnia Chleba.

    OdpowiedzUsuń