Zamglony krajobraz w oddali.
Wieża kościoła góruje nad osnutą oparem wioską.
Ledwo można dostrzec puste bocianie gniazdo.
Na jabłonkach wiszą ostatnie czerwone owoce.
Bury kot przechadza się po mokrym trawniku.
Coraz więcej odcieni złota dookoła.
Słońce delikatnie zaczyna przebijać się przez chmury.
Piekarnik daje znać, że już czas.
Wyjmuję gorące, rumiane bochenki.
Cały dom pachnie chlebem.
Pora świętować!
na podstawie przepisu ze strony Kuchnia Gucia
Zakwas
70g mąki żytniej typ 720/2000 pół na pół
70g letniej wody
20g zakwasu z lodówki
70g letniej wody
20g zakwasu z lodówki
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin
Ciasto
160 g aktywnego zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
1 łyżka nasion chia
20 g soli
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
50 g pestek dyni
100 g górskich płatków owsianych
1-2 łyżeczki czarnuszki
600 ml zimnej wody (temperatura jak woda z kranu)
450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
1 łyżka nasion chia
20 g soli
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
50 g pestek dyni
100 g górskich płatków owsianych
1-2 łyżeczki czarnuszki
600 ml zimnej wody (temperatura jak woda z kranu)
otręby do obsypania foremek
Do dzieży miksera wlać wodę, dodać sól, miód oraz zakwas i wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i mieszać 2-3 minuty.
Konsystencja powinna być luźna ale nie lejąca.
Ciasto przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Formy do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami.
Przełożyć do nich ciasto, tak aby sięgało połowy wysokości foremki,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,
aż podwoi swoją objętość.
Piec w temperaturze 200 st. C przez 60-70 minut.
Studzić na kratce.
To już dziś!
Światowy Dzień Chleba
i organizowana przez Zorrę
ogólnoświatowa akcja pieczenia chleba.
Wspaniały dzień aby świętować
i cieszyć się zapachem i smakiem
domowego chleba!
Piękny chleb i wspaniale napakowany dobrociami! Najlepszego z okazji naszego święta!
OdpowiedzUsuńFantastyczny chleb. Zjadłabym teraz taką kromkę z masłem...Niech chleb będzie z nami!
OdpowiedzUsuńChleb wspaniale wygląda, bardzo apetyczny! Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńTakiego chlebka chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam takiego chleba. Lubię domowe wypieki i z chęcią go spróbuję
OdpowiedzUsuńPiękny domowy chlebek. Uwielbiam dodatek czarnuszki.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia pysznego chleba! Dziękuję za post z okazji Światowego Dnia Chleba.
OdpowiedzUsuńNice food blog
OdpowiedzUsuń