Najkrótsze dni w roku, kiedy noc oblepia trzy czwarte doby. A w ciągu dnia słońce wisi na niskiej orbicie w szczelinach pomiędzy budynkami. Światło dzienne jest wątłe i zduszone szarym filcem chmur.
Michał Cichy
Ostatnie dni roku.
Podsumowania,
postanowienia,
obietnice.
A za oknem wiosna.
Jej najgorsza wersja.
Mokra, błotnista i wietrzna.
Nie lubię wiosny o tej porze roku.
Zatapiam się więc w lekturach pełnych
śniegu, który chrzęści i chrupie,
mrozu szczypiącego w policzki,
sopli zwisających z dachów,
zasp, zamarzniętych jezior
i oszronionych drzew,
zastygłych na tle błękitnego nieba.
Focaccia
ciasto
600g mąki pszennej typ 500 lub 00
200g ugotowanych ziemniaków
320g ciepłej wody
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
3 łyżki oliwy
dodatki
sól Maldon
rozmaryn, opcjonalnie
oliwa
Ziemniaki rozgnieść widelcem i włożyć do misy miksera.
Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać 10 minut.
Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, można dosypać trochę więcej mąki.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blachę lub formę do pieczenia posmarować oliwą,
przełożyć na nią ciasto, palcami zrobić w cieście dołki,
polać je 3-4 łyżkami oliwy, posypać solą i rozmarynem.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 60 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25-30 minut.
Pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów
na podstawie przepisu z książki Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska.
100g suszonych pomidorów
100g orzechów włoskich
garść listków szałwii
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, jeżeli jest zbyt gęsta, dodać trochę wody.
To już ostatnie w tym roku sezonowe spotkanie z Amber.
U mnie mój comfort food.
Pyszne pieczywo, kilka ulubionych past,
deska serów, oliwki...
A co Amber przygotowała na pożegnanie roku?
Koniecznie zajrzyjcie za jej Kuchenne Drzwi.
Szampańskiej zabawy sylwestrowej
i spełnienia marzeń w nowym roku!
Nie podsumowuję, nie obiecuję , nie planuję. Czekam na koniec zimy, na jasne i ciepłe dni. Gotuję, piekę i wspominam najpiękniejsze chwile. Dziękuję za pyszny kolejny rok w Sezonowo od A do M. Focaccia i pasta to wspaniałe zwieńczenie grudnia.
OdpowiedzUsuńJa też nie, ale mam wrażenie, że wszyscy dookoła to robią. :) W przeciwieństwie do ciebie, mam nadzieję, na zimę, prawdziwą zimę. Tobie życzę szybkiego nadejścia wiosny i kolejnego przepysznego roku. Za ten mijający dziękuję i liczę na kontynuację naszych sezonowych spotkań.
UsuńZapowiada się rewelacyjnie. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńUwielbiam focaccie w każdym wydaniu. Wszystkiego dobrego na nowy rok. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńPyszny włoski wypiek. Sama jeszcze nie pokusiłam się o jego wykonanie. ;)
OdpowiedzUsuńZ taką orzechową pastą koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Lubię takie potrawy. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńWarto spędzić trochę czasu w kuchni. Nagroda jest pyszna
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji takiej próbować. Lubię suszone pomidory więc ta pasta też będzie smaczna
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie suszone pomidory, a ta focaccia wygląda przepysznie. Przetestuję. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuń