piątek, 30 grudnia 2022

Sezonowo od A do M, klasyczna focaccia i pasta z suszonych pomidorów






Najkrótsze dni w roku, kiedy noc oblepia trzy czwarte doby. A w ciągu dnia słońce wisi na niskiej orbicie w szczelinach pomiędzy budynkami. Światło dzienne jest wątłe i zduszone szarym filcem chmur.

Michał Cichy



Ostatnie dni roku.
Podsumowania, 
postanowienia, 
obietnice.
A za oknem wiosna.
Jej najgorsza wersja.
Mokra, błotnista i wietrzna.
Nie lubię wiosny o tej porze roku.
Zatapiam się więc w lekturach pełnych
śniegu, który chrzęści i chrupie,
mrozu szczypiącego w policzki,
sopli zwisających z dachów,
zasp, zamarzniętych jezior
i oszronionych drzew, 
zastygłych na tle błękitnego nieba.






Focaccia

ciasto
600g mąki pszennej typ 500 lub 00
200g ugotowanych ziemniaków
320g ciepłej wody
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
3 łyżki oliwy

dodatki
sól Maldon  
rozmaryn, opcjonalnie
oliwa

Ziemniaki rozgnieść widelcem i włożyć do misy miksera.
Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać 10 minut.
Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, można dosypać trochę więcej mąki.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Blachę lub formę do pieczenia posmarować oliwą,
przełożyć na nią ciasto, palcami zrobić w cieście dołki,
polać je 3-4 łyżkami oliwy, posypać solą i rozmarynem.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 60 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25-30 minut.


Pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów 
na podstawie przepisu z książki Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska.

100g suszonych pomidorów
100g orzechów włoskich
garść listków szałwii

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, jeżeli jest zbyt gęsta, dodać trochę wody.








To już ostatnie w tym roku sezonowe spotkanie z Amber.
U mnie mój comfort food.
Pyszne pieczywo, kilka ulubionych past,
deska serów, oliwki...
A co Amber przygotowała na pożegnanie roku?
Koniecznie zajrzyjcie za jej Kuchenne Drzwi.


Szampańskiej zabawy sylwestrowej
i spełnienia marzeń w nowym roku!








11 komentarzy:

  1. Nie podsumowuję, nie obiecuję , nie planuję. Czekam na koniec zimy, na jasne i ciepłe dni. Gotuję, piekę i wspominam najpiękniejsze chwile. Dziękuję za pyszny kolejny rok w Sezonowo od A do M. Focaccia i pasta to wspaniałe zwieńczenie grudnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, ale mam wrażenie, że wszyscy dookoła to robią. :) W przeciwieństwie do ciebie, mam nadzieję, na zimę, prawdziwą zimę. Tobie życzę szybkiego nadejścia wiosny i kolejnego przepysznego roku. Za ten mijający dziękuję i liczę na kontynuację naszych sezonowych spotkań.

      Usuń
  2. Zapowiada się rewelacyjnie. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam focaccie w każdym wydaniu. Wszystkiego dobrego na nowy rok. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam. Brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny włoski wypiek. Sama jeszcze nie pokusiłam się o jego wykonanie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z taką orzechową pastą koniecznie muszę wypróbować.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie potrawy. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto spędzić trochę czasu w kuchni. Nagroda jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie miałam okazji takiej próbować. Lubię suszone pomidory więc ta pasta też będzie smaczna

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystko co ma w sobie suszone pomidory, a ta focaccia wygląda przepysznie. Przetestuję. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń