poniedziałek, 16 stycznia 2023

Styczniowa Piekarnia i bułeczki na zakwasie i tangzhong








Zimowe drzewa mają wygląd grafik. Gałązki jak odbitki rysika na białej kartce. Albo jak pęknięcia w szkle. Albo jak preparaty medyczne, siateczki nerwów czy drobnych naczynek krwionośnych. Albo jak smużki czegoś, co spływa z nieba. Co łączy się w większe smugi i gęstnieje, aż jak ślad grubego pędzla dociera w końcu do podłoża. Zimowe drzewa są przezierne i przepuszczają widoki.

Michał Cichy









Bułeczki na zakwasie i tangzhong 
z masłem czosnkowo-ziołowym
na podstawie przepisu z bloga Bread by Elise

Levain 
40 g aktywnego zakwasu pszennego 100% uwodnienia
40 g mąki pszennej typ 750
40 g wody o temperaturze 25-27°C

Tangzhong
100 g pełnego mleka
20 g mąki pszennej typ 750

Ciasto właściwe
320 g mąki pszennej typ 750
120 g zimnego pełnego mleka
1 jajko w temperaturze pokojowej
120 g tangzhong
120 g zakwasu
7 gramów soli
50 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę

Masło czosnkowo-ziołowe 
2-3 łyżki niesolonego masła
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szczypta soli

Dzień 1

Levain
godzina 14:00
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia składników.
Przykryć i umieścić w ciepłym miejscu (około 26°C) do wyrośnięcia na 4 godziny 
lub do czasu, aż zaczyn podwoi/potroi swoją objętość.

Tangzhong
godzina 14:00
Do małego garnka wlać mleko i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając trzepaczką. 
Gdy mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C, jest gotowa.
Przenieść tangzhong do czystej miski. Przykryć i ostudzić do temperatury pokojowej.

Ciasto właściwe
godzina 18:00
Wszystkie składniki, z wyjątkiem soli i masła, włożyć do misy miksera z hakiem do ciasta. 
Mieszać tylko do połączenia składników. 
Przykryć misę i zostawić do autolizy na 30 minut.
godzina 18:30
Po 30 minutach dodać sól i wyrabiać ciasto na średnich obrotach przez 5-10 minut.
Powoli dodawać pokrojone w kostkę, miękkie masło, po jednej kostce na raz.
Po dodaniu całego masła zeskrobać hak do ciasta i boki miski za pomocą gumowej szpatułki.
Kontynuować wyrabianie ze średnią prędkością przez 15-25 minut, aż ciasto przejdzie test szyby.
Umieścić ciasto w czystej, lekko naoliwionej misce. 
Przykryć i zostawić do wyrastania przez godzinę w temperaturze około 24°C. 
godzina 20:00
Złożyć raz ciasto, przykryć je i niech wyrasta przez kolejną godzinę. 
Całkowity czas wyrastania: dwie godziny.
godzina 21:00
Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Dzień 2

Kształtowanie
godzina 10:00
Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na 12 równych części (po około 65 g każda). Uformować z kawałków okrągłe bułeczki i umieścić je w brytfannie do chleba lub blaszce do pieczenia/żeliwnej patelni.
Przykryć i niech wyrastają przez 6-7 godzin w temperaturze około 24°C, aż podwoją swoją objętość.

Pieczenie
godzina 16:00-17:00
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Piec bułki przez 15-20 minut na złoty kolor. 
W międzyczasie przygotować masło ziołowo-czosnkowe.

Masło ziołowo-czosnkowe
Rozpuścić masło w małym rondelku na średnim ogniu, dodać posiekany czosnek i podgrzać. 
Dodać świeże zioła + szczyptę soli i wymieszać. 
Upieczone bułeczki posmarować masłem ziołowo-czosnkowym. 
Podawać na ciepło.

Uwagi
*Jak wykonać test szyby ? Test szyby to jeden z najlepszych sposobów sprawdzenia, czy wystarczająco długo wyrabiałeś ciasto. Przytrzymaj róg ciasta obiema rękami i powoli go rozciągnij. Jeśli możesz rozciągnąć ciasto, aż będzie cienkie i prawie przezroczyste (bez rozdzierania), jest gotowe! Jeśli ciasto dość szybko się rozchodzi, należy je dłużej wyrabiać.

*Jak składać ciasto? Wsuń obie ręce pod ciasto pośrodku, aż opuszki palców się zetkną. Powoli podnoś ciasto do góry i do siebie, aż ciasto puści miskę. Złóż ciasto pod siebie, opuszczając ręce. Obróć miskę o 180° i zrób to samo. Obróć miskę o 90° i powtórz (zasadniczo składając wszystkie cztery boki).






Pierwsza w tym roku Piekarnia Amber
i pyszne, miękkie bułeczki z masłem czosnkowym,
upieczone wspólnie z:







13 komentarzy:

  1. Idealne bułeczki, pysznie wyglądają. Mi bardzo przypadły do gustu. Dziękuję za styczniowy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie upieczony początek roku. Wszystkie smaki dobrze dopasowane. Chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wzorcowe i bardzo fotogeniczne bułeczki i niech tak się piecze przez cały 2023 rok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle zachwycające zdjęcia. I bułeczki były pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te bułeczki przypadłyby mi do gustu, szczególnie z masłem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam sama bułek. Te wyglądają idealnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam nigdy na zakwasie. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie domowe najlepsze. Idealne na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas w niemczech czesto takie robimy

    OdpowiedzUsuń