poniedziałek, 23 października 2023

Październikowa Piekarnia i orkiszowe bułki z batatami na zakwasie







Je­sien­ne nie­bo słod­kie, peł­ne ła­ski,
spo­wi­te w szal kau­ka­ski,
przez drzew bez­list­nych roz­sz­cze­pio­ne pędz­le
prze­cią­ga ró­żo­wą frędz­lę.
I ku na­dziei mej pod­cho­dzi z bli­ska,
sło­dy­czą mnie uci­ska
i na tę­sk­no­cie mej opie­ra dło­nie
- pach­ną ostat­nie lew­ko­nie. -
Je­sien­ne nie­bo słod­kie, peł­ne ła­ski,
zwi­ja swój szal kau­ka­ski -
a od­rzu­ciw­szy go, sta­je bez ru­chu
z ce­ki­nem zło­tym w uchu.

Maria Pawlikowska-Jasnorzewska








Orkiszowe bułki z batatami na zakwasie
na podstawie przepisu z bloga martaullmann.com


Zaparka - przygotować ją co najmniej 4 godziny przed mieszaniem ciasta właściwego.

30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g wody

Do rondla wlać wodę i wsypać mąkę. 
Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję budyniu.
Przykryć i odstawić do ostygnięcia na co najmniej 4 godziny.
Zaparkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Ciasto właściwe

zaparka
150 g maślanki
100 g wody
476 g mąki orkiszowej chlebowej
130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
65 g mąki żytniej pełnoziarnistej
210 g słodkich ziemniaków ugotowanych na parze lub upieczonych
120 g aktywnego zakwasu żytniego
20 g oliwy
17 g soli

ziarna do posypania bułek, opcjonalnie

Wymieszać wszystkie składniki oprócz oleju i soli.
Wyrabiać ciasto kilka minut, a gdy będzie już elastyczne, dodać olej, sól i ponownie zagnieść.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Co 30 minut wykonać od 1 do maksymalnie 2 złożeń ciasta.
Po 2 godzinach, gdy ciasto jest dobrze wyrobione, 
naczynie z ciastem przykryć i włożyć na noc do lodówki.

Rano następnego dnia ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować bułki,
ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,  przykryć 
i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Wierzch bułek można posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.

Piec w temperaturze 230 stopni góra/dół przez 9 minut z parą, a następnie 9 minut bez pary.
Studzić na kratce.

Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.







Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz,
batatowe bułki jesienne
upieczone z okazji 
upieczone wspólnie z:








8 komentarzy:

  1. Urodziwe, jesienne i takie smakowite. Pysznie je pokazałaś. Dziękuję za październikowy czas w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólny czas i kolejny smakowity przepis do kolekcji.

      Usuń
  2. Jakie cudne zdjęcia:-) Pięknie je pokazałaś. Dzięki za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, a dodatek ziaren bardzo mi się podoba. Dziękuję za wiersz i wspólne wypiekanie. Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja co prawda się do takich wypieków nie nadaję, ale chętnie polecę przepis mamie. Naprawdę wyglądają apetycznie takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie i mam nadzieję, że mamie posmakują. :)

      Usuń