Jesienne niebo słodkie, pełne łaski,
spowite w szal kaukaski,
przez drzew bezlistnych rozszczepione pędzle
przeciąga różową frędzlę.
I ku nadziei mej podchodzi z bliska,
słodyczą mnie uciska
i na tęsknocie mej opiera dłonie
- pachną ostatnie lewkonie. -
Jesienne niebo słodkie, pełne łaski,
zwija swój szal kaukaski -
a odrzuciwszy go, staje bez ruchu
z cekinem złotym w uchu.
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Orkiszowe bułki z batatami na zakwasie
na podstawie przepisu z bloga martaullmann.com
Zaparka - przygotować ją co najmniej 4 godziny przed mieszaniem ciasta właściwego.
30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g wody
Do rondla wlać wodę i wsypać mąkę.
Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję budyniu.
Przykryć i odstawić do ostygnięcia na co najmniej 4 godziny.
Zaparkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Ciasto właściwe
zaparka
150 g maślanki
100 g wody
476 g mąki orkiszowej chlebowej
130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
65 g mąki żytniej pełnoziarnistej
210 g słodkich ziemniaków ugotowanych na parze lub upieczonych
120 g aktywnego zakwasu żytniego
20 g oliwy
17 g soli
ziarna do posypania bułek, opcjonalnie
Wymieszać wszystkie składniki oprócz oleju i soli.
Wyrabiać ciasto kilka minut, a gdy będzie już elastyczne, dodać olej, sól i ponownie zagnieść.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wymieszać wszystkie składniki oprócz oleju i soli.
Wyrabiać ciasto kilka minut, a gdy będzie już elastyczne, dodać olej, sól i ponownie zagnieść.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Co 30 minut wykonać od 1 do maksymalnie 2 złożeń ciasta.
Po 2 godzinach, gdy ciasto jest dobrze wyrobione,
Po 2 godzinach, gdy ciasto jest dobrze wyrobione,
naczynie z ciastem przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Rano następnego dnia ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować bułki,
ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć
i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Wierzch bułek można posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w temperaturze 230 stopni góra/dół przez 9 minut z parą, a następnie 9 minut bez pary.
Studzić na kratce.
Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.
Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz,
batatowe bułki jesienne
upieczone z okazji
upieczone wspólnie z:
Urodziwe, jesienne i takie smakowite. Pysznie je pokazałaś. Dziękuję za październikowy czas w naszej Piekarni.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i kolejny smakowity przepis do kolekcji.
UsuńJakie cudne zdjęcia:-) Pięknie je pokazałaś. Dzięki za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :*
UsuńPysznie wyglądają, a dodatek ziaren bardzo mi się podoba. Dziękuję za wiersz i wspólne wypiekanie. Pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam ciepło. :)
UsuńJa co prawda się do takich wypieków nie nadaję, ale chętnie polecę przepis mamie. Naprawdę wyglądają apetycznie takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie i mam nadzieję, że mamie posmakują. :)
Usuń