Święto chleba, święto wszystkich domowych piekarzy
i Zorra, która prowadzi wspaniałą akcję
i po raz osiemnasty gromadzi przy piekarnikach ludzi z całego świata.
Kolejny raz dołączam i cieszę się,
że jestem częścią tego chlebowego festiwalu.
Szwedzkie chrupkie chlebki z kminkiem
na podstawie przepisu z książki: Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska.
ciasto
ciasto
250 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki nasion kminku
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki nasion kminku
120 ml maślanki
250 g mąki żytniej typ 2000, plus do podsypania
250 g mąki orkiszowej typ 2000
250 g mąki żytniej typ 2000, plus do podsypania
250 g mąki orkiszowej typ 2000
dodatkowo
40 g nasion siemienia lnianego
sól maldon w płatkach
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, sól i nasiona kminku, wymieszać.
sól maldon w płatkach
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, sól i nasiona kminku, wymieszać.
Dodać maślankę i ponownie wymieszać.
Dosypywać stopniowo mąkę, aż powstanie ciasto, które będzie można zagnieść.
Ciasto wyrabiać kilka minut, następnie podzielić na 24 równe części.
Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na oprószonym mąką blacie,
przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie każdą kulkę rozwałkować na bardzo cienki placek,
im cieńszy, tym bardziej chrupiący po upieczeniu.
W trakcie wałkowania posypywać ciasto ziarnami siemienia lnianego i płatkami soli.
Na środku każdego placka wyciąć kieliszkiem otwór.
Piekarnik z blachą rozgrzać do 200 st C.
Placki układać po 4 na papierze do pieczenia i razem z papierem układać na rozgrzanej blasze.
Piec 8 minut, aż placki będą lekko rumiane i chrupiące.
Studzić na kratce.
Wspaniałe ! Światowy Dzień Chleba to wyjątkowe święto.
OdpowiedzUsuńOch jakie one wspaniałe. Skorzystam z przepisu i też je zrobię, mniam :) Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńDoskonały! Już od dawna chciałam je upiec. Dziękuję za przepis i dziękuję za udział w Światowym Dniu Chleba 2023.
OdpowiedzUsuńCudne! Będę robić:-)
OdpowiedzUsuń