poniedziałek, 16 października 2023

World Bread Day 2023 i szwedzkie chrupkie chlebki z kminkiem








Święto chleba, święto wszystkich domowych piekarzy
i Zorra, która prowadzi wspaniałą akcję
i po raz osiemnasty gromadzi przy piekarnikach ludzi z całego świata.
Kolejny raz dołączam i cieszę się, 
że jestem częścią tego chlebowego festiwalu.










Szwedzkie chrupkie chlebki z kminkiem
na podstawie przepisu z książki: Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska.

ciasto
250 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki nasion kminku
120 ml maślanki
250 g mąki żytniej typ 2000, plus do podsypania
250 g mąki orkiszowej typ 2000

dodatkowo
40 g nasion siemienia lnianego
sól maldon w płatkach


Do miski wlać wodę, dodać drożdże, sól i nasiona kminku, wymieszać.
Dodać maślankę i ponownie wymieszać.
Dosypywać stopniowo mąkę, aż powstanie ciasto, które będzie można zagnieść.
Ciasto wyrabiać kilka minut, następnie podzielić na 24 równe części.
Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na oprószonym mąką blacie, 
przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie każdą kulkę rozwałkować na bardzo cienki placek, 
im cieńszy, tym bardziej chrupiący po upieczeniu.
W trakcie wałkowania posypywać ciasto ziarnami siemienia lnianego i płatkami soli.
Na środku każdego placka wyciąć kieliszkiem otwór.
Piekarnik z blachą rozgrzać do 200 st C.
Placki układać po 4 na papierze do pieczenia i razem z papierem układać na rozgrzanej blasze.
Piec 8 minut, aż placki będą lekko rumiane i chrupiące.
Studzić na kratce.









Banner World Bread Day, October 16, 2023






4 komentarze:

  1. Wspaniałe ! Światowy Dzień Chleba to wyjątkowe święto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jakie one wspaniałe. Skorzystam z przepisu i też je zrobię, mniam :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały! Już od dawna chciałam je upiec. Dziękuję za przepis i dziękuję za udział w Światowym Dniu Chleba 2023.

    OdpowiedzUsuń