O czwartej z minutami
zaśpiewał za oknem pierwszy ptak
było jeszcze ciemno
w sztucznym świetle lampy zmagałem się
z poezją tłumaczyłem wiersz lecz
śpiew ptaka okazał się silniejszy
bardziej przekonujący i trafiający do serca
najpiękniejsze najbardziej wyszukane
słowa frazy i wiersze bledną przy unikalnym
śpiewie ptaka w ciemnościach
na granicy nocy i dnia
w chłodnym deszczowym maju
w mgle spowijającej góry i sen przerywany
rutynowym niepokojem
(...)
Ryszard Mierzejewski
Bułki marchewkowe z ziarnami
na podstawie przepisu z bloga Zorry
10 bułek
około 270 g wody ( można użyć sok z marchwi)
10 g świeżych drożdży
100 g marchwi, startej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
350 g mąki pszennej typ 750
30 g płatków owsianych
70 g mieszanki nasion – nasiona słonecznika, dyni, siemienia lnianego
9 g soli
płatki owsiane do obtoczenia
Umieścić wszystkie składniki oprócz soli w misce robota kuchennego
i ugniatać przez 4 minuty na najniższych obrotach.
Dodać sól i jeśli ciasto jest za twarde odrobinę wody.
Wyrabiać przez 10 minut na prędkości 2.
Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 80–100 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu), aż podwoi swoją objętość.
Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 80–100 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu), aż podwoi swoją objętość.
Po 40 minutach rozciągnąć i złożyć ciasto.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i podziel je na 10 równych części. Uformować z tych kawałków owalne bułki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i podziel je na 10 równych części. Uformować z tych kawałków owalne bułki.
Posmarować powierzchnię odrobiną wody i obtoczyć w płatkach owsianych.
Położyć kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć kawałki ciasta ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40–60 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu).
Przed włożeniem do piekarnika należy przeciąć bułki wzdłuż.
Rozgrzać piekarnik do 220°C z termoobiegiem i piec bułki przez około 20-25 minut.
Wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce.
Przykryć kawałki ciasta ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40–60 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu).
Przed włożeniem do piekarnika należy przeciąć bułki wzdłuż.
Rozgrzać piekarnik do 220°C z termoobiegiem i piec bułki przez około 20-25 minut.
Wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce.
Bułki pełne ziaren z dodatkiem marchewki i płatków owsianych
upieczone z okazji majowej Piekarni Amber,
wspólnie z:
Pięknie upieczone bułeczki - wyglądają wspaniale smacznie i mogły by zdobić okładkę książki kucharskiej. Do kolejnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńDziękuję Guciu. Do następnego!
UsuńPysznie upieczone. Idealne na majowe śniadanie. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za pyszna propozycję.
UsuńMistrzowskie bułeczki na idealnych zdjęcia, zachwycam się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPiękne, rumiane, bardzo apetyczne. Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam Małgosia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu. :)
Usuń