środa, 1 października 2025

Sezonowo od A do M i peperonata według dwóch łakomych Włochów.

 





Wrzesień dobiegł końca i pewnego ranka powitał mnie październik. Wzgórza upstrzyły się czerwienią i złotem, jak gdyby nocą malował je po kryjomu czarodziej. Popołudnia wciąż były upalne, lecz rano wiatr szeptał, żeby włożyć sweter.

Robert McCammon



Wrzesień.
Minął niepostrzeżenie.
Pozostawił po sobie pełną spiżarnię,
bukiety jesiennych liści w wazonach,
kasztany w kieszeniach
limonkowe wrzosy na balkonie,
i puste grządki w ogrodzie.











Peperonata
na podstawie przepisu z książki: Dwaj łakomi Włosi

6 papryk
2 cebule cukrowe
2 ząbki czosnku
500 g pomidorów
6 łyżek oliwy z oliwek
pieprz
sól

Papryki pokroić w paski, cebulę w plastry, czosnek drobno posiekać.
Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
Warzywa włożyć do garnka, dodać oliwę, garnek przykryć i zawartość zagotować.
Zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut.
Doprawić pieprzem oraz solą i dusić kolejne 20-30 minut.
Papryka powinna być miękka, ale wciąż jędrna.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.








Wrześniowe spotkanie i papryka na cztery ręce.
U mnie paprykowy gulasz.
A co z papryki u Amber za jej Kuchennymi Drzwiami?









2 komentarze:

  1. Mam książkę, często robię peperonatę. Pyszna odsłona papryki. Smacznego! Dziękuję za paprykowe gotowanie we wrześniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię przepisy tych dwóch łakomczuchów, a peperonata jest doskonała na zakończenie lata.
      Dziękuję za wrześniowe gotowanie.

      Usuń