Jeśli wystarczająco długo patrzy się na deszcz i nie myśli o niczym, człowieka stopniowo ogarnia uczucie, że jego ciało się uwalnia, otrząsa z rzeczywistości świata. Deszcz ma hipnotyzującą moc.
Haruki Murakami
zaczyn
1 łyżka zakwasu żytniego
100 g wody
100g mąki żytniej typ 720
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć
i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
ciasto właściwe
cały zaczyn
2 szklanki mąki orkiszowej 2000
1 szklanka mąki orkiszowej 630
1 szklanka mąki żytniej 720
garść ziaren słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego - do wyboru
1,5 łyżeczki soli
około 1,5 szklanki wody
Zaczyn wymieszać z wodą, dodać mąkę, ziarna i sól.
Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Jeżeli konsystencja jest zbyt zwarta, dolać trochę więcej wody.
Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub mąką.
Ciasto przełożyć do foremki, tak żeby wypełniało ją do 2/3 wysokości.
Wierzch ciasta można posypać ziarnami.
Foremkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny.
Po tym czasie ciasto powinno znacznie urosnąć.
Piec 10 min. w 230°C a następnie 35 min. w 180°C.
Chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Kroić kiedy całkowicie ostygnie.

Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie wymaga zbytniej uwagi.
Z dedykacją dla wszystkich, którzy swój pierwszy bochenek mają jeszcze przed sobą.
Z okazji 20 lat World Bread Day!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz