środa, 22 października 2025

Sezonowo od A do M i czosnek duszony w oliwie z rozmarynem






Październik strącił kolorowe liście z płotu.
Rozgościł się dyniami na tarasie.
O brzasku zarzuca zamglone szaty
i podziwia czerwień wschodzącego słońca.
A w dzień wygrzewa się w ciepłych promieniach
i zagląda przez okna złotą jesienią.








Czosnek duszony w oliwie z rozmarynem 
i cytrynową skórką

czosnek
3 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
3 paski skórki z cytryny
papryczka chili, opcjonalnie
oliwa z oliwek o łagodnym smaku
rondel z grubym dnem i pokrywką

Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
Do rondla włożyć tyle ząbków, aby zakryły całe dno.
Dorzucić rozmaryn i skórkę z cytryny.
Zalać oliwą tak, aby wszystkie ząbki znalazły się pod powierzchnią.
Garnek przykryć pokrywką.
Oliwę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum
i dusić 30-40 minut, aż czosnek będzie miękki.
Zestawić z ognia i poczekać aż ostygnie. 
Przełożyć do szklanego pojemnika razem z oliwą.

Zarówno czosnek jak i aromatyczną oliwę można dodawać 
do hummusów, past, sosów, sałatek, makaronów i na grzanki.








Amber zaproponowała czosnkowe gotowanie,
a ja przystałam na to z wielką ochotą,
bo czosnek o tej porze roku smakuje pysznie.
Zajrzyjcie za Kuchenne Drzwi po czosnkowe inspiracje.







2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki czosnek. Jest zapowiedzią ciepła dla ciała i duszy. Pyszne spotkanie z czosnkiem, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest pysznie rozgrzewający. Dziękuję za czosnkowy czas.

      Usuń