niedziela, 12 czerwca 2011

Mój ulubiony lunch


Hummus, dip bakłażanowy i chlebki pita z zatarem to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)




Hummus

2 ząbki czosnku
240 g ciecierzycy
szczypta soli
sok z połowy cytryny
2 łyżki tahini

dodatkowo do podania:
oliwa z oliwek
chili w proszku

Jeżeli używamy suchej ciecierzycy należy ją namoczyć poprzedniego dnia.
Następnie gotować do miękkości i odsączyć zachowując część wywaru.
Odłożyć łyżkę ciecierzycy do przybrania.
Resztę ugotowanej ciecierzycy połączyć z pozostałymi składnikami i utrzeć na jednolita masę.
Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wywaru.
Wyłożyć na talerz i udekorować oliwą, chili i ciecierzycą.




Bakłażanowy dip

4 bakłażany
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki drobno posiekanej cebulki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo do podania:
kawałki pomidora

Bakłażany nakłuć czubkiem noża i położyć na gril. Można je również upiec  w piekarniku
ale będą wtedy pozbawione charakterystycznego, dymnego posmaku.
Kiedy skórka jest prawie czarna a środek miękki, zdjąć bakłażany z grila i wystudzić.
Wyjąć miąższ, przełożyć na sito i odczekać kilka godzin, aż odcieknie cały płyn,
następnie przełożyć na drewnianą deskę i posiekać drewniana łyżką.
Zajmuje to trochę więcej czasu niż zmiksowanie blenderem ale smak jest o niebo lepszy.
Do posiekanego bakłażana dodać oliwę, cebulkę, sól i sok z cytryny-jeżeli używamy.
Przed podaniem polać oliwą z oliwek i ozdobić kawałkami pomidora.




2 komentarze:

  1. Wyszłam z kuchni chwilę temu, oblizując się jak kot (wcześniej zwinął mi krewetkę), ale ja po pesto z buraczków! Co za cudo. Nie powinnam jeść o tej porze, ale nie dało się! Mam na sumieniu 2 kromki razowca:) Posypałam rzeżuchą. Pycha. Jutro zgarniam do pracy, będą dziewczyny się dziwić:)) pędząc po pierogi z garmażerki! Leniwce:/

    Hummus już znałam, ale pesto to nowość. Dziękuję. Pozdrawiam cieplutko. Joana

    OdpowiedzUsuń