poniedziałek, 13 czerwca 2011

Jagnięcina z cytrynowymi ziemniakami

Ostatnio wpadła mi w ręce książka Gino D'Acampo Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej.
Przepiękne, apetyczne fotografie. Proste w opisie przepisy.
Nie czekając długo postanowiłam jak najszybciej sprawdzić czy potrawy są tak smaczne, na jakie wyglądają.
Jak zwykle okazało się, że kilka dobrej jakości składników i trochę cierpliwości wystarczy aby stworzyć ucztę dla zmysłów. Trzeba długo czekać na efekt końcowy ale naprawdę warto!
Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia  nie ułatwia oczekiwania :)


 Łopatka jagnięca z cytrynowymi ziemniakami
 na podstawie przepisu Gino D'Acampo

2 łopatki jagnięce
2 łyżki świeżego majeranku
2 łyżki świeżego rozmarynu
1,5 kg ziemniaków pokrojonych na ćwiartki
5 łyżek oliwy z oliwek
10 ząbków czosnku w łupinkach
1 łyżka suszonego oregano
3 liście laurowe
świeżo mielony czarny pieprz
sól
sok z 2 cytryn

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Łopatkę, zioła,  ziemniaki  i czosnek ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Polać oliwą, doprawić dużą ilością pieprzu i soli.
Dodać 100 ml zimnej wody ( moim zdaniem wystarczy 50 ml) i sok z cytryn.
Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć równomiernie w naczyniu.
Naczynie przykryć i piec 3 godziny.
Po 2 godzinach sprawdzić czy nie trzeba dolać wody.

Potwierdzam słowa autora przepisu, że potrawa jest lepsza jedzona na drugi dzień po upieczeniu.

3 komentarze:

  1. marta.hewwusz@yahoo.pl24 czerwca, 2011

    Kuszące zdjęcie to nie wszystko, bardziej kuszą mnie zmysłowe opisy, z których unosi się zapach cytryn. Zamierzam wypróbować przepis w dniu jutrzejszym. Zza szyb,przymglonych ciepłem deszczu spoglądam na majeranek i rozmaryn dumnie wystający z doniczki.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że zdjęcie jest kuszące i mam nadzieję, że potrawa smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks out of this world!

    OdpowiedzUsuń