Ostatnio wpadła mi w ręce książka Gino D'Acampo Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej.
Przepiękne, apetyczne fotografie. Proste w opisie przepisy.
Nie czekając długo postanowiłam jak najszybciej sprawdzić czy potrawy są tak smaczne, na jakie wyglądają.
Jak zwykle okazało się, że kilka dobrej jakości składników i trochę cierpliwości wystarczy aby stworzyć ucztę dla zmysłów. Trzeba długo czekać na efekt końcowy ale naprawdę warto!
Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia nie ułatwia oczekiwania :)
Łopatka jagnięca z cytrynowymi ziemniakami
na podstawie przepisu Gino D'Acampo
2 łopatki jagnięce
2 łyżki świeżego majeranku
2 łyżki świeżego rozmarynu
1,5 kg ziemniaków pokrojonych na ćwiartki
5 łyżek oliwy z oliwek
10 ząbków czosnku w łupinkach
1 łyżka suszonego oregano
3 liście laurowe
świeżo mielony czarny pieprz
sól
sok z 2 cytryn
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Łopatkę, zioła, ziemniaki i czosnek ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Polać oliwą, doprawić dużą ilością pieprzu i soli.
Dodać 100 ml zimnej wody ( moim zdaniem wystarczy 50 ml) i sok z cytryn.
Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć równomiernie w naczyniu.
Naczynie przykryć i piec 3 godziny.
Po 2 godzinach sprawdzić czy nie trzeba dolać wody.
Potwierdzam słowa autora przepisu, że potrawa jest lepsza jedzona na drugi dzień po upieczeniu.
Kuszące zdjęcie to nie wszystko, bardziej kuszą mnie zmysłowe opisy, z których unosi się zapach cytryn. Zamierzam wypróbować przepis w dniu jutrzejszym. Zza szyb,przymglonych ciepłem deszczu spoglądam na majeranek i rozmaryn dumnie wystający z doniczki.....
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zdjęcie jest kuszące i mam nadzieję, że potrawa smakowała :)
OdpowiedzUsuńThis looks out of this world!
OdpowiedzUsuń