poniedziałek, 20 czerwca 2011

Sorbet truskawkowy z tequilą

Niektórym wystarczy rzucić hasło a od razu przystępują do działania.
Tak oto na blogu, który niekoniecznie o jedzeniu miał traktować, jedzenie się pojawiło.
Co mnie osobiście bardzo cieszy :)
Jeżeli chcecie zobaczyć zdjęcia zaćmienia księżyca, robione na pustyni lub dowiedzieć się
jak się żyje i je w Emiratach Arabskich polecam blog cony, cegly & kluska.
A dla Was Cegiełki i wszystkich znajomych, których los rzucił do Dubaju coś na ochłodę.
Może się przyda przy 40°C w cieniu ;)


Sorbet truskawkowy

800 g truskawek
sok z połowy pomarańczy
sok z 1 limonki
6  łyżek tequili
5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się większości truskawkowych pestek.
Masę schłodzić, przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją obsługi.

Przed schłodzeniem masy należy sprawdzić czy ilość cukru jest wystarczająca.
Wszystko zależy od tego, jak słodkie są owoce, których używamy i od osobistych upodobań :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz