wtorek, 6 września 2011

Dynia hokkaido faszerowana kurkami

   
Dynia hokkaido faszerowana kurkami

1 dynia hokkaido lub inna mała dynia
1 cebula pokrojona w piórka
0,5 kg kurek
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz
sól
0,25 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cykoria pokrojona w paski
oliwa
masło

Dynię przekroić na pół i wyjąć pestki.
Wykroić połowę miąższu, tak aby przy skórce została 0,5 cm warstwa.
Połówki dyni skropić oliwą, posypać pieprzem i solą.
Dynię piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
W tym czasie na patelni zeszklić cebulę, dodać posiekany miąższ dyni,
oczyszczone kurki, odrobinę masła, koperek i sól.
Smażyć 5 minut i wlać wino.
Kiedy płyn wyparuje dodać śmietanę i cykorię.
Dusić chwilę, aż cykoria lekko zmięknie.
Farszem wypełnić połówki dyni i wstawić do piekarnika na 5-10 minut.
Podawać skropione oliwą i posypane koperkiem.

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda,jutro spróbuję sama to danie ugotować.Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zofko, dziękuje i mam nadzieję, że smakowało. :)

      Usuń