środa, 14 września 2011

Smak lata zamknięty w słoiku

Kiedy w mroźne, zimowe dni otwieram słoiczek aromatycznego leczo,
przywołuję w pamięci ciepłe, letnie wieczory pachnące ziołami.
Taki słoiczek przydaje się, kiedy zaczynam tęsknić za słońcem i słodyczą dojrzałych pomidorów,
a także wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie ;)
Jest to dla mnie kwintesencja lata.


Leczo

W przygotowaniu tej potrawy proporcje nie są ważne, ale bardzo ważna jest jakość składników.
Najlepiej, kiedy wszystkie są świeże, bardzo dojrzałe i pochodzą z ogródka, a nie z supermarketu ;)
Zwykle używam takiej samej ilości papryki  i pomidorów. Czasami dorzucam cukinię.
Świeże zioła są obowiązkowe. Trochę ostrości w postaci chili i koniecznie aromat czosnku.
Smak zawsze jest trochę inny, ale aromat, zawsze przypomina ogród pełen dojrzałych warzyw i ziół.

1 kg pomidorów
świeża bazylia, tymianek, oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
oliwa
1 kg białej papryki (lub innej o delikatnej skórce)
1 średnia cukinia (opcjonalnie)
0,5 kg cebuli
1-2 świeże chili
3-4 ząbki czosnku
sól

Pomidory obrać ze skóry. Nasiona wyjąć lub zostawić, według uznania. Ja zawsze zostawiam.
Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i cukinię,
posiekane chili i czosnek oraz dużą szczyptę soli.
Smażyć 5 minut aż warzywa lekko zmiękną.
Dodać posiekane pomidory i słodką paprykę.
Dusić kilka minut aż pomidory się rozpadną i część płynu odparuje.
Na koniec wrzucić dużo świeżych ziół i wymieszać.
Gorące leczo przełożyć do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i poczekać aż ostygnie.
Jeżeli po odwróceniu słoików, nakrętki są lekko wklęsłe, oznacza to, że słoiki dobrze się zamknęły
i można je przenieść do chłodnego pomieszczenia, gdzie będą przechowywane przez kilka miesięcy.
Dla pewności można słoiki pasteryzować 20 minut, ale nie jest to konieczne.

2 komentarze:

  1. Dziekuje za przepis. Leczo jest przepyszne! Zrobilam z mloda biala i zolta cukinia... rewelacja :) Wszystkie warzywa i ziola od naszego zaufanego ogrodnika i naszej wlasnej hodowli. Teraz patrze na sloiki i juz mam ochote je otworzyc :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy ma się dobre składniki, niewiele potrzeba, aby danie było pyszne.;)
      Cieszę się, że smakuje i mam nadzieję, że zimą będzie smakowało jeszcze bardziej!:)))
      Chyba, że zimy nie doczeka.;)))

      Usuń