przywołuję w pamięci ciepłe, letnie wieczory pachnące ziołami.
Taki słoiczek przydaje się, kiedy zaczynam tęsknić za słońcem i słodyczą dojrzałych pomidorów,
a także wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie ;)
Jest to dla mnie kwintesencja lata.
Leczo
W przygotowaniu tej potrawy proporcje nie są ważne, ale bardzo ważna jest jakość składników.
Najlepiej, kiedy wszystkie są świeże, bardzo dojrzałe i pochodzą z ogródka, a nie z supermarketu ;)
Zwykle używam takiej samej ilości papryki i pomidorów. Czasami dorzucam cukinię.
Świeże zioła są obowiązkowe. Trochę ostrości w postaci chili i koniecznie aromat czosnku.
Smak zawsze jest trochę inny, ale aromat, zawsze przypomina ogród pełen dojrzałych warzyw i ziół.
1 kg pomidorów
świeża bazylia, tymianek, oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
oliwa
1 kg białej papryki (lub innej o delikatnej skórce)
1 średnia cukinia (opcjonalnie)
0,5 kg cebuli
1-2 świeże chili
3-4 ząbki czosnku
sól
Pomidory obrać ze skóry. Nasiona wyjąć lub zostawić, według uznania. Ja zawsze zostawiam.
Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i cukinię,
posiekane chili i czosnek oraz dużą szczyptę soli.
Smażyć 5 minut aż warzywa lekko zmiękną.
Dodać posiekane pomidory i słodką paprykę.
Dusić kilka minut aż pomidory się rozpadną i część płynu odparuje.
Na koniec wrzucić dużo świeżych ziół i wymieszać.
Gorące leczo przełożyć do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i poczekać aż ostygnie.
Jeżeli po odwróceniu słoików, nakrętki są lekko wklęsłe, oznacza to, że słoiki dobrze się zamknęły
i można je przenieść do chłodnego pomieszczenia, gdzie będą przechowywane przez kilka miesięcy.
Dla pewności można słoiki pasteryzować 20 minut, ale nie jest to konieczne.
Dziekuje za przepis. Leczo jest przepyszne! Zrobilam z mloda biala i zolta cukinia... rewelacja :) Wszystkie warzywa i ziola od naszego zaufanego ogrodnika i naszej wlasnej hodowli. Teraz patrze na sloiki i juz mam ochote je otworzyc :)))
OdpowiedzUsuńKiedy ma się dobre składniki, niewiele potrzeba, aby danie było pyszne.;)
UsuńCieszę się, że smakuje i mam nadzieję, że zimą będzie smakowało jeszcze bardziej!:)))
Chyba, że zimy nie doczeka.;)))