środa, 15 lutego 2012

Kurczak z kiszonymi cytrynami i oliwkami



Rozpływające się w ustach, aromatyczne mięso,
z intrygującą nutą kiszonych cytryn
Ja je uwielbiam i mam nadzieję, 
że Wam też zasmakuje :)


Kurczak po marokańsku
z oliwkami i kiszonymi cytrynami
przepis z książki Mediterranean The Beautiful Cookbook 


1 kurczak podzielony na części
oliwa z oliwek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki wrzątku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
skórka z jednej kiszonej cytryny
1 szklanka zielonych oliwek
sok z 1 cytryny-opcjonalnie

W naczyniu z szerokim dnem rozgrzać oliwę,
dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, imbir, kumin i sól.
Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a przyprawy zaczną pachnieć.
Dodać kawałki kurczaka, paprykę i kurkumę.
Wymieszać i smażyć kilka minut aż kurczak lekko się zarumieni.
Następnie dodać wrzątek i dusić na małym ogniu około 40 minut.
Dodać skórkę z kiszonej cytryny, pokrojoną w cienkie paski i oliwki pozbawione pestek.
Na tym etapie można też dodać sok z cytryny.
Ja czasami dodaję a czasem nie. Polecam wypróbować obie wersje.
Dusić kojejne 15 minut.
Po tym czasie mięso powinno odchodzić od kości a sos powinien zgęstnieć.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy wyjąć mięso
i odparować sos na dużym ogniu, do pożądanej konsystencji.
Mięso ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać listkami kolendry.



Dodaję ten przepis do akcji
(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

3 komentarze:

  1. Moja ciekawość zaspokojona, świetne danie wyczarowałaś z dodatkiem tych cytryn. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    Przepis na marokańskiego kurczaka z kiszonymi cytrynami uważam za genialny.
    U mnie na nowo kisi się ich cały słój.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilo, cieszę się, dziękuję i pozdrawiam Cie serdecznie!

    Amber, dla mnie to też jedno z najbardziej wyjątkowych połączeń:)
    Powolutku i nieśmiało dojrzewam chyba do tej czekolady ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń