[...] nie istnieje nic, co by sprawiało, żeby odpoczynek i ciepło były tak głębokie, jak wtedy, gdy człowiek przysłuchuje się odśnieżaniu, a potem w półśnie odwraca się na drugi bok i znów zasypia.
Tove Jansson
W świecie, który stanął na głowie,szukam drobnych przyjemności.W pierwszej porannej kawie.W ciepłym blasku lampek.W smaku mandarynek.W pięknych opowieściach.W zapachu świątecznej herbaty.W cieple jakie daje ktoś obok.W wirujących płatkach śniegu.W trawach oprószonych szronem.W jazzowych, świątecznych rytmach...Zawsze można chcieć więcej, ale okazuje się,
że ten świat jest bardziej przyjazny,gdy nosi się w sobie zachwyt do okruszków.
Czerwona kapusta z jabłkami, cynamonem i anyżempół czerwonej kapusty, ok 400 g1 czerwona cebulaoliwamała gwiazdka anyżumała laska cynamonu1 jabłkopieprzsólpół szklanki czerwonego winasok z połowy pomarańczymiódbiały ocet balsamiczny
Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę.Kapustę cienko poszatkować.W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę pieprzu oraz solii smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli.Dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu oraz jabłkai smażyć kolejną minutę, ciągle mieszając.Dodać kapustę i wymieszać.Wlać wino i sok z pomarańczy.Dodać łyżeczkę miodu, łyżkę octu i sporą szczyptę soli.Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie.Na koniec doprawić jeszcze raz pieprzem, solą, miodem i octem.Kapusta powinna być lekko chrupiąca i słodko kwaśna w smaku.
Przed podaniem wyjąć anyż i cynamon.
Wirtualnych odwiedzin nigdy za wiele,
więc zapraszam Was za Kuchenne Drzwi Amber.
Na pewno znajdziecie tam inspirację
na pyszne, kapuściane danie. :)
Zawsze szukam małych przyjemności - w każdym dniu. Z tego zbudowany jest tydzień, rok i życie...
OdpowiedzUsuńTen czas oswajam szczególnie dobrymi emocjami.
Twoja kapusta bardzo energetyczna. Lubię modrą z cytrusami.
DZiękuję za kapuściany czas.
Dobre emocje w tym czasie są na wagę złota.
UsuńOby płynęły nieprzerwanym strumieniem.
Dziękuję za kapuściane spotkanie!
Taką modrą to i w Wielkopolsce nie pogardzą, bo ona u nas obowiązkowa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
:)
UsuńPozdrowienia!
Pysznie się prezentuje. Zdjęcia bardzo zachwycające:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń