Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem się tak dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność [...]
Stanisław Lem
Stalowe niebo z ptasimi kluczami.
Coraz więcej czerwieni, rdzy i złota.
Weranda pełna dyń i wrzosów.
Szarość sącząca się przez okna.
Parujące kubki z zimową herbatą.
Stopy otulone miękkim kocem.
Powolność długich wieczorów.
Przytulność w blasku świec.
400 g wody
10 g świeżych drożdży
270 g mąki orkiszowej typ 630
270 g mąki żytniej typ 720
10 g soli
1 łyżeczka miodu
ziarna słonecznika do posypania
Wieczorem wymieszać drożdże z wodą, dodać resztę składników.
Wymieszać tylko do połączenia składników.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć ciasto na oprószony mąką blat.
Rozciągnąć na prostokąt grubości 2 cm.
Podzielić na 10-12 mniejszych prostokątów.
Następnie uformować bułki skręcając każdy prostokąt na kształt spirali.
Bułki posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika.
Przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 275°C.
10 g świeżych drożdży
270 g mąki orkiszowej typ 630
270 g mąki żytniej typ 720
10 g soli
1 łyżeczka miodu
ziarna słonecznika do posypania
Wieczorem wymieszać drożdże z wodą, dodać resztę składników.
Wymieszać tylko do połączenia składników.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć ciasto na oprószony mąką blat.
Rozciągnąć na prostokąt grubości 2 cm.
Podzielić na 10-12 mniejszych prostokątów.
Następnie uformować bułki skręcając każdy prostokąt na kształt spirali.
Bułki posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika.
Przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 275°C.
Gorącą blachę przykryć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułki.
Piec około 15 minut.
Studzić na kratce.
Piec około 15 minut.
Studzić na kratce.
Już po raz 16 Zorra organizuje Światowy Dzień Chleba.
To dobry dzień, aby wypełnić dom zapachem
własnoręcznie upieczonego pieczywa.
Wspaniałe jesienne bułki na światowe święto. Miłego świętowania!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPiękne bułeczki, a w tej jesiennej scenerii...bardzo malowniczej wyglądają szczególnie ponętnie ;) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Was ciepło. :)
UsuńWow, te są piękne! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2021!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBułki prezentują się pysznie.
OdpowiedzUsuńSłowo i obraz równie mocno karmią zmysły.
Dziękuję. :)
Usuń