poniedziałek, 18 września 2023

Wrześniowa Piekarnia i chleb z jabłkami i orzechami na zakwasie






Przyjemne ciepło o poranku.
Bladoróżowe wrzosy w doniczkach.
W wazonach suszone pęki hortensji.
Gigantyczne pajęcze sieci błyszczące w słońcu.
Słodkie jak miód winne grona.
Pękate bakłażany i dynie rosnące w oczach.
Pierwszy kasztan w kieszeni.
Pachnący jabłkami wrześniowy chleb 
pysznie napchany orzechami...









Chleb z jabłkiem i orzechami na zakwasie
na podstawie przepisu z bloga Pain de Martin


zakwas

łyżeczka zakwasu
15 g mąki żytniej typ 2000
30 g mąki orkiszowej typ 650
50 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 8 godzin.

ciasto chlebowe

95 g zakwasu dokarmionego 8 godzin wcześniej
150 g wody
200 g grubo startego jabłka ze skórką
200 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki orkiszowej typ 650
10 g soli
75 g orzechów włoskich

Orzechy włoskie uprażyć na patelni.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i na koniec dodać prażone orzechy.
Ciasto wystarczy wymieszać do połączenia składników, nie trzeba długo wyrabiać.
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Następnie ciasto przenieść do wysmarowanej masłem formy, przykryć
i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podniesie się o kilka centymetrów.
Piekarnik rozgrzać do 250 st. C, włożyć do niego chleb i zmniejszyć temperaturę do 210 st. C.
Piec 50-60 minut. Na ostanie 10 minut można wyjąć chleb z formy.
Studzić na kratce.






Ten chleb to kwintesencja września.
Upieczony w ramach
wspólnie upieczony z:




4 komentarze:

  1. Piękny, apetyczny! Kwintesencja tego czasu. Pozdrawiam serdecznie :) M

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny ten Twój chleb, wspaniale wygląda. Dziękuję za wspólny wrześniowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wrzesień u nas chlebem z jabłkami stoi. Pięknie go upiekłaś i pokazałaś. Dziękuję za wrześniowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Nigdy nie robiłam chleba samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń