Po drodze było zupełnie złoto. Drzewa umierają - inaczej niż ludzie. Drzewa wyglądają tak, jak gdyby cieszyły się własną śmiercią. Wprawdzie potem będzie wiosna i one odkwitną znowu, ale ty wiesz, że nigdy nie można mieć pewności.
No i skąd o tym mają wiedzieć drzewa? Dla nich na pewno każda jesień jest ostania.
Halina Poświatowska
Chleb dyniowy
na podstawie przepisu ze strony kochtopf.me
zakwas
50 g mąki żytniej typ 2000
30 g wody
20 g aktywnego zakwasu
50 g mąki żytniej typ 2000
30 g wody
20 g aktywnego zakwasu
ciasto właściwe
cały zakwas
100 g surowej dyni piżmowej, drobno startej
180 g wody
1/4 łyżeczki syropu z buraków cukrowych ( melasy, miodu, syropu klonowego)
60 g mąki orkiszowej typ 2000
370 g mąki orkiszowej typ 650
4 g świeżych drożdży
50 g pestek dyni
20 g nasion czarnego sezamu
11 g soli
cały zakwas
100 g surowej dyni piżmowej, drobno startej
180 g wody
1/4 łyżeczki syropu z buraków cukrowych ( melasy, miodu, syropu klonowego)
60 g mąki orkiszowej typ 2000
370 g mąki orkiszowej typ 650
4 g świeżych drożdży
50 g pestek dyni
20 g nasion czarnego sezamu
11 g soli
Dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki na zakwas i pozostawić do wyrośnięcia na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia do miski robota kuchennego włożyć wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem soli,
i wyrabiać na najniższym poziomie przez 4 minuty.
Dodać sól i wyrabiać ciasto przez kolejne 8 minut przy prędkości 1.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut.
Uformować ciasto w podłużny lub okrągły kształt, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut.
Uformować ciasto w podłużny lub okrągły kształt, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
i pozostawić do wyrośnięcia na 30 do 45 minut, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
Rozgrzać piekarnik do 230°C z grzaniem dół/góra.
Rozgrzać piekarnik do 230°C z grzaniem dół/góra.
Formę z chlebem ustawić na ruszcie w dolnej części piekarnika i piec przez 20 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20 minut.
Potem wyjąć chleb z formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
Zostawić chleb do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Zostawić chleb do całkowitego ostygnięcia na kratce.
i pyszny chleb z dodatkiem dyni.
U mnie w wersji orkiszowej na żytnim zakwasie.
Upieczony wspólnie z:
Bardzo ładny okrągły kształt. Też miałam taki pomysł, ale chciałam zostać wierna Zorze i Jej autorskiemu przepisowi. Dziękuję za wspólny październik w Piekarni.
OdpowiedzUsuńJa miałam zajęte wszystkie foremki tego dnia. Okrągły czy prostokątny, najważniejsze, że pyszny i na pewno upiekę go jeszcze nie raz. Dziękuję za kolejną pyszną inspirację.
UsuńWspaniały jesienny chleb, Twój ma piękny środek. Miło razem piec w październiku, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję. To był miły i bardzo smaczny czas.
UsuńMagdo piękny i apetyczny. I te cudowne zdjęcia...Widzę, że również skusiłaś się na czarny sezam. Też wypróbuję z mąką orkiszową kolejnym razem. Dziękuję za wspólny czas, pozdrawiam serdecznie - Małgosia
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, za miłe słowa i ten chlebowy czas.
UsuńPiękny bochen i smakowicie wyglądający miękisz a dodatkowo bardzo dobry pomysł z czarnym sezamem. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję Guciu. Do następnego!
UsuńWygląda fantastycznie! i jeszcze te ziarenka...
OdpowiedzUsuńZiarenka dodają mu charakteru. Dziękuję.
Usuń