Wypróbowałam wiele receptur na cynamonowe bułeczki,
ale ten przepis jest dla mnie idealny,
dlatego to właśnie nim postanowiłam uczcić dzisiejszy dzień.
Dzień chleba!
Kolejny raz dołączam do grona domowych piekarzy z całego świata i do akcji,
którą już po raz dziewiętnasty organizuje Zorra.
Zakręcone bułeczki cynamonowe
Przepis z książki: Meyer's Bakery Bread and baking in the Nordic Kitchen
ciasto
500 g zimnego tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko
1 kg mąki pszennej typ 500
150 g brązowego cukru
10 g soli
15 g mielonego kardamonu
150 g zimnego solonego masła (użyłam zwykłego masła i dodałam dodatkowo 3 g soli)
nadzienie
200 g solonego masła (użyłam zwykłego masła i dodałam dodatkowo 4 g soli)
200 g brązowego cukru
20 g mielonego cynamonu
dodatkowe jajko do posmarowania przed pieczeniem
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki nadzienia, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wlać mleko i dodać drożdże, wymieszać aby drożdże całkowicie się rozpuściły.
Dodać jajko i wszystkie sypkie składniki.
Mieszać ciasto około 8 minut lub do momentu, aż stanie się gładkie i błyszczące.
Dodać do ciasta zimne masło podzielone na kawałki.
Mieszać kolejne 8 minut, aż masło zupełnie się wchłonie.
Blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim ciasto, tak aby uzyskać prostokąt o wymiarach 60x30 cm.
Na cieście rozprowadzić równomiernie nadzienie.
Zaczynając od krótszego boku zawinąć 1/3 ciasta do środka.
Pozostałą część ciasta zawinąć na pierwszą zawiniętą część tak, aby uzyskać 3 warstwy.
Rozwałkować ponownie ciasto na kwadrat o wymiarach 30 cm i grubość około 1.5 cm.
Pokroić ciasto na paski o szerokości 2.5 cm.
Każdy z pasków okręcić 6-7 razy wokół własnej osi, tak, aby uzyskać spiralę.
Następnie każdy pasek owinąć 2 razy wokół wskazującego i środkowego palca
a końcówkę włożyć do środka bułeczki między palcami.
Uformowane bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia, zostawiając miedzy nimi spore odległości.
Blachę przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny w ciepłym miejscu.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem.
Piec w 200 st. C przez 10-15 minut. Studzić na kratce.
Słodko-słone,
puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz,
pełne cynamonowego smaku z nutką kardamonu.
Poezja!
Zachwycam się bułeczkami! Jako wielbicielka cynamonu kradnę jedną do kawy. Miło razem piec w tym szczególnym dniu :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńAleż bym zjadła i czuję, że na jednej by się nieskończyło!
OdpowiedzUsuńNigdy nie kończy sie na jednej. ;)
UsuńAleż one kuszące! Zapisuję przepis :) Pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bardzo polecam. Pozdrowienia.
UsuńPiękne i rozkoszne cynamonki. Każdy kęs to błogość. Szkoda, że nie można sięgnąć...
OdpowiedzUsuńAle można upiec. :)
UsuńWow, wyglądają idealnie! Też muszę je wkrótce upiec! Dziękuję za ponowny udział w Światowym Dniu Chleba!
OdpowiedzUsuńThank you. It was a pleasure.
UsuńGrazie per questa golosa ricetta, che bontà!!!
OdpowiedzUsuńYou're welcome. Buon appetito!
Usuńpiękny!!!!!
OdpowiedzUsuńWilma / Pane-Bistecca
Dziękuję.
UsuńI really like cinnamon rolls and your pictures came out great!
OdpowiedzUsuń