Nagle w widokach ulic zaszła zmiana. Obraz stał się ziarnisty. Piksele fosforycznej, młodzieńczej zieleni.
(...) zakwitły mlecze na trawniku przy wielkiej ulicy. Rozsypany nasycony żółty kolor o dwa tony gęstszy od żółtości forsycji, które też tam rosną.
Tego samego dnia mirabelki błysnęły na biało jak magnezja. Zanim pokażą się listki, same kwiaty na gołych gałązkach.
Mam dwie na podwórku i kilka w dalszym sąsiedztwie. Po zmierzchu te świetliste obłoki wypuszczają w powietrze obezwładniający zapach, który niesie się na sto metrów i wnika lufcikiem do sypialni.
Michał Cichy
Cozonac
Słodki bałkański chleb z orzechami.
Na podstawie przepisu Bake Cook Repeat
2 bochenki
ciasto
5½ szklanki mąki chlebowej, u mnie orkiszowa typ 650
1½ szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
5 żółtek – białka zachowaj
6 łyżek miękkiego masła niesolonego
skórka z 1 dużej pomarańczy
skórka z 1 małej cytryny
2 ½ łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 duże żółtka do posmarowania wierzchu
2 łyżki masła do posmarowania foremek na chleb
nadzienie
4 szklanki orzechów włoskich uprażonych i drobno zmielonych
3/4 szklanki cukru, zmniejsz ilość do 1/2 szklanki, aby uzyskać mniej słodki środek ciasta
5 białek jaj
2 łyżki kakao w proszku
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu rumowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, skórkę pomarańczową i cytrynową, drożdże i sól.
Włączyć mikser i powoli dodawać żółtka, mleko i miękkie masło.
Na podstawie przepisu Bake Cook Repeat
2 bochenki
ciasto
5½ szklanki mąki chlebowej, u mnie orkiszowa typ 650
1½ szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
5 żółtek – białka zachowaj
6 łyżek miękkiego masła niesolonego
skórka z 1 dużej pomarańczy
skórka z 1 małej cytryny
2 ½ łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 duże żółtka do posmarowania wierzchu
2 łyżki masła do posmarowania foremek na chleb
nadzienie
4 szklanki orzechów włoskich uprażonych i drobno zmielonych
3/4 szklanki cukru, zmniejsz ilość do 1/2 szklanki, aby uzyskać mniej słodki środek ciasta
5 białek jaj
2 łyżki kakao w proszku
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu rumowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, skórkę pomarańczową i cytrynową, drożdże i sól.
Włączyć mikser i powoli dodawać żółtka, mleko i miękkie masło.
Wyrabiać na średniej prędkości przez 10-12 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.
W oddzielnej dużej misce ubić białka, aż będą białe z delikatnymi szczytami.
Następnie dodać drobno zmielone orzechy włoskie, kakao w proszku, cukier, mleko, ekstrakt rumowy i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać składniki. Konsystencja powinna nadawać się do smarowania.
Foremki wysmarować masłem.
Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1 ½ do 2 godzin, aż podwoi swoją objętość.
W oddzielnej dużej misce ubić białka, aż będą białe z delikatnymi szczytami.
Następnie dodać drobno zmielone orzechy włoskie, kakao w proszku, cukier, mleko, ekstrakt rumowy i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać składniki. Konsystencja powinna nadawać się do smarowania.
Uwaga: Zbyt wcześnie przygotowane nadzienie może zgęstnieć. Jeżeli tak się stanie można dodać niewielką ilość mleka, aby otrzymać konsystencję wygodną do rozsmarowania na cieście.
Foremki wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat.
Ciasto podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt tak szeroki, jak długość foremki i tak długi jak dwie długości foremki.
Ciasto rozwałkować dość cienko, tak aby uzyskać dużo warstw.
Nadzienie podzielić na 4 równe porcje.
Za pomocą szpatułki rozprowadzić cienko jedną porcję nadzienia na rozwałkowanym cieście, pozostawiając niewielką obwódkę na brzegach.
Zwinąć w rulon zaczynając od krótszego brzegu, końcówki zacisnąć, tak aby nadzienie nie wypływało.
Powtórzyć z resztą nadzienia.
Umieścić dwa rulony ciasta równolegle do siebie.
Umieścić dwa rulony ciasta równolegle do siebie.
Dolną część jednego rulonu ciasta przekręcić nad drugim, tworząc pierwszy warkocz.
Zrobić to samo z górną częścią, aby utworzyć trzy skręty.
Umieścić zapleciony bochenek w przygotowanej formie do pieczenia chleba.
Powtórzyć to z pozostałymi rulonami ciasta.
Bochenki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Bochenki posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec 30-35 minut. (W oryginalnym przepisie to 48-50 minut)
Po upieczeniu pozostawić w formie na 15 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Aby środek się nie zapadł można naprzemiennie studzić bochenki na boku.
Rósł jak szalony, trochę popękał i upiekł się przed czasem.
Aromatyczny, słodki chleb pełen orzechów.
Upieczony w Kwietniowej Piekarni Amber
wspólnie z:
Przy zapachu mirabelek Cozonac smakuje chyba magicznie :) Pięknie Ci się udał :) Pozdrawiam bardzo serdecznie Małgosia
OdpowiedzUsuńO tak! Dziękuję Małgosiu. Pozdrowienia. :)
UsuńPiękny Cozonac. Idealny na wielkanocne świętowanie. Z delikatnym wiosennym kwieciem tworzą szczególną parę.
OdpowiedzUsuńTak, wyjątkowo pasuje na wielkanocny stół. Dziękuję.
UsuńMagda moje ciasto też rosło wyjątkowo szybko, a z ciastem tak dobrze mi się pracowało, że powtórzę wypiek z innymi nadzieniami. Spokoju i słońca na najbliższy czas, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo pewnie ta wiosenna energia. :) Dziękuję. Spokoju, radości i pyszności. :*
UsuńMamusiu jaki cudny:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :*
Usuń