Kilka wiosennych powiewów.Zbyt chłodnych jeszcze by pozbyć się grubej kurtki.Pierwsze kwiaty kiełkujące z mokrej ziemi w ogrodzie.Szklana donica wypełniona wątłymi szafirkami.Bukiet mdlejących tulipanów w wazonie.Kiełki dumnie sterczące na kuchennym parapecie.Głośne awantury wróbli w choinkach.Powracające kluczami ptaki na niebie.Wciąż puste gniazdo bociana.Trochę więcej energii i zapału do działania.Rosnąca ochota na porządki i zmiany.Nowy, przepyszny chleb do kolekcji.Lutowa Piekarnia Amber,w której udział wzięli:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Chleb orkiszowy z kuskusem pieczony w garnkuprzepis z bloga: From- Snuggs – Kitchen80 g suchego kuskusu8 g świeżych drożdży75 g pełnoziarnistej mąki żytniej300 g mąki orkiszowej typ 65012 g soli300 ml zimnej wodyKuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudzić.Drożdże rozpuścić w 300 ml zimnej wody, dodać gotowy kuskus, mąkę i sól.
Mieszać krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy.Przykryć ciasto i odstawić, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.Włożyć przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin.Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.Uformować okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego.Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45-60 min.Rozgrzać piekarnik i garnek do 250 °C z opcją góra / dół.Włożyć ciasto do gorącego garnka, przykryć pokrywką i piec 15 minut.Obniżyć temperaturę do 200 °C i piec kolejne 15 minut.Zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze 15-20 minut.
Następnie umieścić chleb na kratce, aby ostygł.
Twój bardzo ładnie wyrośnięty, idealny wprost!
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Dziękuję :*
UsuńCo mówisz, że nie wyrósł? Przecież ładnie wygląda:-)Pięknie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńTrochę płaski, ale smaku mu to nie odebrało. ;)
UsuńOj wyrósł! Pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPo moim już ani śladu , więc chętnie sięgnę po kromeczkę...
Dziękuję za lutowe wypiekanie!
Najważniejsze, że smakował. :)
UsuńDziękuję!
Piękny chleb, szczególnie apetyczny w przekroju. Jak ja lubię Twoje zdjęcia :) Dzięki za wspólne wypiekanie - pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńTak, środek prezentuje się nieźle, ale mam nadzieję,
Usuńże następnym razem wyjdzie trochę mniej płaski. ;)
Dziękuję Małgosiu. :)
Wspaniałe sfotografowany , napewo też i tak smakował. Wygląda zachwycająco
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńBył pyszny!