Lutowa Piekarnia i chleb z kuskusem pieczony w garnku.
Kilka wiosennych powiewów.
Zbyt chłodnych jeszcze by pozbyć się grubej kurtki.
Pierwsze kwiaty kiełkujące z mokrej ziemi w ogrodzie.
Szklana donica wypełniona wątłymi szafirkami.
Bukiet mdlejących tulipanów w wazonie.
Kiełki dumnie sterczące na kuchennym parapecie.
Głośne awantury wróbli w choinkach.
Powracające kluczami ptaki na niebie.
Wciąż puste gniazdo bociana.
Trochę więcej energii i zapału do działania.
Rosnąca ochota na porządki i zmiany.
Nowy, przepyszny chleb do kolekcji.
Lutowa Piekarnia Amber,
w której udział wzięli:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne


Chleb orkiszowy z kuskusem pieczony w garnku
przepis z bloga: From- Snuggs – Kitchen
80 g suchego kuskusu
8 g świeżych drożdży
75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej typ 650
12 g soli
300 ml zimnej wody
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudzić.
Drożdże rozpuścić w 300 ml zimnej wody, dodać gotowy kuskus, mąkę i sól.
Mieszać krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy.
Przykryć ciasto i odstawić, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Włożyć przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin.
Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Uformować okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45-60 min.
Rozgrzać piekarnik i garnek do 250 °C z opcją góra / dół.
Włożyć ciasto do gorącego garnka, przykryć pokrywką i piec 15 minut.
Obniżyć temperaturę do 200 °C i piec kolejne 15 minut.
Zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze 15-20 minut.
Następnie umieścić chleb na kratce, aby ostygł.


Twój bardzo ładnie wyrośnięty, idealny wprost!
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Dziękuję :*
UsuńCo mówisz, że nie wyrósł? Przecież ładnie wygląda:-)Pięknie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńTrochę płaski, ale smaku mu to nie odebrało. ;)
UsuńOj wyrósł! Pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPo moim już ani śladu , więc chętnie sięgnę po kromeczkę...
Dziękuję za lutowe wypiekanie!
Najważniejsze, że smakował. :)
UsuńDziękuję!
Piękny chleb, szczególnie apetyczny w przekroju. Jak ja lubię Twoje zdjęcia :) Dzięki za wspólne wypiekanie - pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńTak, środek prezentuje się nieźle, ale mam nadzieję,
Usuńże następnym razem wyjdzie trochę mniej płaski. ;)
Dziękuję Małgosiu. :)
Wspaniałe sfotografowany , napewo też i tak smakował. Wygląda zachwycająco
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńBył pyszny!