Ogrodowe życie prze do przodu.
Pachnie, bzyczy, ćwierka i śpiewa.
Kwitnie i zieleni się z radości.
Nie straszne mu zakazy i nakazy,
Nie straszne obowiązki i ograniczenia.
Tu czas nie zatrzymał się nawet na chwilę.
Tu wszystko dzieje się jak zwykle.
Zgodnie z odwiecznym rytmem natury.
Siedzę na schodkach oblanych słońcem.
Planuję w myślach nowe grządki.
Strzepuję okruch ciepłego precla z bluzki...


Precle
Przepis ze strony Salt&Baker
ciasto
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego miękkiego masła
kąpiel
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej
posypka
gruboziarnista sól, za'atar lub inna ulubiona mieszanka przypraw czy ziaren
po upieczeniu
masło
W misce miksera połączyć za pomocą haka do ciasta ciepłą wodę, cukier i drożdże.
Pozostawić tę mieszaninę na 5 minut w temperaturze pokojowej.
Po 5 minutach dodać 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszać aż do połączenia składników.
Dodać pozostałą mąkę.
Wyrabiać ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości.
Ciasto będzie miękkie i gładkie.
Lekko posmarować olejem dużą miskę, włożyć ciasto do miski,
wierzch ciasta również posmarować olejem.
Następnie przykryć miskę i pozostawić na 30 minut w temp. pokojowej.
Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotować wodę.
Gdy zacznie wrzeć, zestawić wodę z ognia.
Dodać sodę oczyszczoną i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
Przenieść mieszaninę wody do płaskiego naczynia.
Odstawić mieszaninę na bok do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem.
Przenieść ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą.
Podzielić ciasto na 8 równych kawałków.
Rozwałkować ciasto na linę o długości 60 cm.
Przekręcić linę do kształtu precla.
Umieścić 2-3 precle w kąpieli z sodą.
Polać łyżką mieszanki każdy precel.
Pozostawić precle w sodowej kąpieli na 2 minuty.
Po 2 minutach przenieść precle na przygotowaną blachę do pieczenia.
Zanurzać po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą.
Posypywać je gruboziarnistą solą, za'atarem lub inną mieszanką przypraw lub ziaren.
Pozostawić precle na blasze do pieczenia przez 10 minut.
Piec przez 8-9 minut lub do momentu aż staną się złote.
Wyjąć z piekarnika i posmarować każdy precel stopionym masłem.

Pysznościowe! O tak, bardzo szybko znikają, ale ich przygotowanie to czysta przyjemność.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne #zostańwdomuiupiecz
Dlatego można je powtarzać wielokrotnie. :)
UsuńDziękuję!
Bardzo apetyczne te twoje precle i zdjęcia też
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńWyglądają na idealnie upieczone i ta aromatyczna posypka... - mi zabrakło za'ataru. Do kolejnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńMnie też się wydaje, że wyszły idealnie.
UsuńChoć nie mam porównania, bo to moje pierwsze precle. ;)
Do następnego!
Magdo pięknie wyglądają Twoje precle. Mam za'atar w domu i następnym razem chętnie go wypróbuję. Dzięki za inspiracje i wspólne pieczenie, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu, za'atar to moja ulubiona mieszanka, więc to był mój pierwszy wybór.
UsuńPolecam i pozdrawiam wiosennie!
Pysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńOj pysznie!
UsuńDo następnego. :)
Z za'atarem musza byc wyborne, dziękując za wspólne wypiekanie, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńByły bardzo smaczne. :)
UsuńDziękuje i pozdrawiam ciepło!
Super udane precle i cudne zdjęcia:) Do następnego wypiekania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńDo kolejnego.:)
Madzia, Twoje wyglądają perfekcyjnie. Wow!!!
OdpowiedzUsuńOch szkoda, że nasze życie tak przystanęło...
Dziękuję. :*
UsuńTrzeba mieć nadzieję, że nasze życie też niedługo wróci na właściwe tory.
idealne sa
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMagda, dzieło sztuki! Perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Dziękuję! :*
UsuńPiękne precle, zdjęcia zachwycają. Do następnej Piekarni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam. :)
Usuń