poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Kwietniowa Piekarnia i miękkie precle z solą i za'atarem.




 

Ogrodowe życie prze do przodu.
Pachnie, bzyczy, ćwierka i śpiewa.
Kwitnie i zieleni się z radości.
Nie straszne mu zakazy i nakazy,
Nie straszne obowiązki i ograniczenia.
Tu czas nie zatrzymał się nawet na chwilę.
Tu wszystko dzieje się jak zwykle.
Zgodnie z odwiecznym rytmem natury.
Siedzę na schodkach oblanych słońcem.
Planuję w myślach nowe grządki.
Strzepuję okruch ciepłego precla z bluzki...





 

Precle
Przepis ze strony Salt&Baker

ciasto
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego miękkiego masła 

kąpiel 
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej

posypka
gruboziarnista sól, za'atar lub inna ulubiona mieszanka przypraw czy ziaren

po upieczeniu
masło

W misce miksera połączyć za pomocą haka do ciasta ciepłą wodę, cukier i drożdże. 
Pozostawić tę mieszaninę na 5 minut w temperaturze pokojowej.

Po 5 minutach dodać 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszać aż do połączenia składników.
Dodać pozostałą mąkę. 
Wyrabiać ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. 
Ciasto będzie miękkie i gładkie. 
Lekko posmarować olejem dużą miskę, włożyć ciasto do miski,
wierzch ciasta również posmarować olejem.
Następnie przykryć miskę i pozostawić na 30 minut w temp. pokojowej.

Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotować wodę. 
Gdy zacznie wrzeć, zestawić wodę z ognia. 
Dodać sodę oczyszczoną i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. 
Przenieść mieszaninę wody do płaskiego naczynia. 
Odstawić mieszaninę na bok do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200°C. 
Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem.

Przenieść ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą. 
Podzielić ciasto na 8 równych kawałków. 
Rozwałkować ciasto na linę o długości 60 cm. 
Przekręcić linę do kształtu precla.
Umieścić 2-3 precle w kąpieli z sodą. 
Polać łyżką mieszanki każdy precel. 
Pozostawić precle w sodowej kąpieli na 2 minuty. 
Po 2 minutach przenieść precle na przygotowaną blachę do pieczenia. 
Zanurzać po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. 
Posypywać je gruboziarnistą solą, za'atarem lub inną mieszanką przypraw lub ziaren. 
Pozostawić precle na blasze do pieczenia przez 10 minut. 
Piec przez 8-9 minut lub do momentu aż staną się złote. 
Wyjąć z piekarnika i posmarować każdy precel stopionym masłem.





22 komentarze:

  1. Pysznościowe! O tak, bardzo szybko znikają, ale ich przygotowanie to czysta przyjemność.
    Dziękuję za wspólne #zostańwdomuiupiecz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego można je powtarzać wielokrotnie. :)
      Dziękuję!

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne te twoje precle i zdjęcia też

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na idealnie upieczone i ta aromatyczna posypka... - mi zabrakło za'ataru. Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też się wydaje, że wyszły idealnie.
      Choć nie mam porównania, bo to moje pierwsze precle. ;)
      Do następnego!

      Usuń
  4. Magdo pięknie wyglądają Twoje precle. Mam za'atar w domu i następnym razem chętnie go wypróbuję. Dzięki za inspiracje i wspólne pieczenie, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, za'atar to moja ulubiona mieszanka, więc to był mój pierwszy wybór.
      Polecam i pozdrawiam wiosennie!

      Usuń
  5. Pysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z za'atarem musza byc wyborne, dziękując za wspólne wypiekanie, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były bardzo smaczne. :)
      Dziękuje i pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  7. Super udane precle i cudne zdjęcia:) Do następnego wypiekania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Madzia, Twoje wyglądają perfekcyjnie. Wow!!!
    Och szkoda, że nasze życie tak przystanęło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :*
      Trzeba mieć nadzieję, że nasze życie też niedługo wróci na właściwe tory.

      Usuń
  9. Magda, dzieło sztuki! Perfekcyjne :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne precle, zdjęcia zachwycają. Do następnej Piekarni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń