piątek, 28 października 2011

Bakłażany i granaty



Pyszne danie , które można jeść z dodatkiem pszennego pieczywa
lub potraktować je jako dodatek do mięsa.
Dobre zarówno na gorąco jak i w temperaturze pokojowej.



Bakłażany w soku z granatów
na podstawie przepisu z książki May S. BsisuThe Arab Table

1,5 kg bakłażanów
oliwa
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
sok z 2 granatów, w oryginalnym przepisie jest syrop z granatów
15 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
1 świeże chili, bez pestek, posiekane
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
0,25 łyżeczki pieprzu
400 g ugotowanej ciecierzycy
sól
0,5 kg pomidorów, obranych i posiekanych

świeża mięta do dekoracji

Bakłażany pokroić w słupki lub półplasterki, posolić i zostawić na sicie na 1 godzinę.
Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć na rozgrzanej oliwie aż będą rumiane.
Usmażone bakłażany przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na pozostałą na patelni oliwę, wrzucić cebulę i smażyć około 15 minut aż będzie miękka.
Dodać sok z granatów, czosnek, ciecierzycę, chili, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli i pomidory.
Gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodać bakłażany, przykryć patelnię i dusić 20-30 minut.
Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty i pestkami granata.

5 komentarzy:

  1. Cudowne! Uwielbiam to połączenie - u Ciebie wygląda niezwykle apetycznie!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anno-Mario dziękuję za miłe słowa i ściskam mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, juz od dawna zabieram sie do przepisu, ale teraz mam perfekcyje baklazany... Pytanie: czy moze wiesz ile syropu z granatow / melasy z granatow jest w oryginalnym przepisie? Akurat ten skladnik mam, chcialabym wykorzystac, a na sieci roznie.. raz lyzeczka, raz dwie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej. W oryginalnym przepisie jest dokładnie 1,5 łyżki syropu z granatów.
      Smacznego! :)

      Usuń